Goed onderzoek naar extra magnesium nierpatiŽnten nodig

Door Redactie NierNieuws 

Er is steeds meer bewijs dat magnesium een positieve rol kan spelen met betrekking tot aderverkalking en overleving bij nierpatiënten. Daarom zijn er dringend studies nodig die onderzoeken of verhoging van de magnesiumspiegel in het bloed het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten vermindert. Dat schrijft prof.dr. Murray Epstein van de University of Miami School of Medicine in een opiniestuk op Medscape.

Nierpatiënten hebben meer last van verkalkte vaten dan gezonde leeftijdsgenoten, en dialysepatiënten zelfs meer dan even oude patiënten met coronaire hartziekte. Hart- en vaatziekten zijn dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij nierfalen. Het botmetabolisme en storingen in de calcium-fosfaathuishouding zijn al lang onderwerp van studie en behandeling in een poging de calcificaties tegen te gaan. Maar magnesium was tot voor kort een ondergeschoven kindje, terwijl het op vergelijkbare manieren reageert als calcium, en als plaatsvervanger kan dienen.

De laatste jaren staat magnesium meer in de belangstelling. Er is onder andere aangetoond dat een verlaagde magnesiumspiegel in het bloed samen gaat met meer verkalkingen van de vaten. Epstein haalt wetenschappers van het Chania Hospital op Kreta aan, die meerdere onderzoeken naar magnesium en nierproblemen hebben gedaan, laatstelijk naar het effect van een magnesiumhoudende fosfaatbinder. Hieruit blijkt dat magnesium mogelijk het verkalken van de vaten vertraagt.

Een fosfaatbinder die gedeeltelijk uit magnesiumcarbonaat bestaat lijkt net zo goed te werken en niet minder goed verdragen te worden dan sevelameerhydrochloride. Bovendien is het goedkoper. Als magnesium dan ook nog eens het verkalken van vaten van nierpatiënten vertraagt, zou het een goed idee kunnen zijn om magnesiumhoudende fosfaatbinders toch maar weer eens serieus in overweging te namen, schrijft Epstein.

We hebben een duidelijke behoefte aan gerandomiseerde studies die onderzoeken of verhoging van de magnesiumspiegel in het bloed de sterfte aan hart- en vaatziekten bij nierpatiënten terugdringt. Epstein ziet als voor de hand liggende en aantrekkelijke optie het herhalen van het onderzoek zoals dat op Kreta is uitgevoerd. Dit was een kleine studie (72 deelnemers), het zal daarom wel noodzakelijk zijn de onderzoeken uit te breiden.

Gepubliceerd: maandag 17-08-2015
Bron: Medscape | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier