Minder eiwit in urine door zoutbeperking

Door Merel Dercksen 

Italiaanse onderzoekers hebben een aantal studies naar het effect van zoutbeperking op eiwituitscheiding door de nieren bij elkaar genomen. Minder zoutinname leidt inderdaad tot minder eiwit in de urine, concluderen ze hieruit. Vooral bij mensen die al aangetoonde nierschade hebben, en bij degenen die daarbij nog een specifieke bloeddrukverlager slikken. Hoe sterker het eiwitverlies vermindert, hoe meer de bloeddruk ook daalt.

Eiwituitscheiding in de urine gaat gepaard met een groter risico op (verergerende) nierschade en hart- en vaataandoeningen. De eiwituitscheiding kan verminderd worden met medicijnen, en waarschijnlijk ook met een zoutbeperkt dieet. Maar het grootste deel van de onderzoeken die naar het effect van zoutbeperking zijn uitgevoerd, leidt niet tot een duidelijke conclusie. Volgens Napolitaanse wetenschappers is het gebrek aan statistische significantie dat deze studies parten speelt te ondervangen door een meta-analyse uit te voeren. Het op deze manier vergroten van de datapool kan ervoor zorgen dat er wel een duidelijk patroon zichtbaar wordt.

In de online databases die tot hun beschikking stonden, vanaf 1996, hebben de onderzoekers gezocht naar studies die het effect van twee diëten met verschillende zoutgehaltes maten op ofwel de hoeveelheid albumine in de urine, ofwel de verhouding tussen albumine en creatinine. Aan deze definitie bleken elf studies te voldoen, met 516 deelnemers.

Analyse van de uit al deze studies beschikbare data, leidt tot de constatering dat een daling van de binnengekregen hoeveelheid natrium met 2,1 gram natrium per dag gepaard gaat met een afname van de hoeveelheid albumine in de urine met gemiddeld 32%. Het effect van de zoutbeperking is sterker in groepen onderzoeksdeelnemers die ook medicijnen slikken die eiwitverliesverlagend werken, zogenaamde RAS-remmers. Ook is het effect groter als het dieet langer wordt volgehouden en onder deelnemers die al nierschade hebben.

Gepubliceerd: woensdag 12-08-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier