Training om vochtbeperking vol te houden

Door Gerard Kok 

Patiënten die hemodialyse moeten ondergaan krijgen doorgaans een dieet opgelegd om de ophoping van afvalstoffen in het bloed tussen de dialysesessies zoveel mogelijk te beperken. Vaak is een vochtbeperking ook onderdeel van dat dieet. Zo'n dieet is lastig vol te houden (weet ik uit eigen ervaring, en ik heb slechts een zoutbeperkt dieet), en dus wordt er gezocht naar oplossingen waarmee het houden van het dieet vergemakkelijkt kan worden. Een betere training van patiënten is wellicht zo'n oplossing, blijkt uit Turks onderzoek.

De onderzoekers, van de Amasya universiteit (midden Turkije, niet ver van de Zwarte Zee), gaven een aantal hemodialysepatiënten vier gerichte trainingen verdeeld over de periode van een half jaar. De trainingen hadden tot doel patiënten beter in staat te stellen hun zout- en vochtbeperkte dieet te houden.

De effectiviteit van de trainingen was redelijk; voor zout maakte het weinig verschil, maar de patiënten waren na het halve jaar wel beter in staat zich aan hun vochtbeperking te houden. Patiënten hadden minder last van oedeem, en hypo- en hypervolemie (te weinig respectievelijk te veel bloed in de circulatie). Bovendien waren ze zich beter bewust van welke voedingsmiddelen veel zout bevatten, en hoe ze hun vloeistofinname nauwkeuriger konden berekenen.

Er lijkt dus wel wat winst te behalen met het geven van trainingen aan hemodialysepatiënten, die gericht zijn op het houden van een zout- en vochtbeperkt dieet. Volgens de onderzoekers is het wel noodzakelijk de trainingen regelmatig te herhalen; vooral waar het gaat om het volhouden van de zoutbeperking. Uit de onderzoeksresultaten blijkt ook dat patiënten zich vlak na een training beter aan hun dieet houden dan vlak daarvoor.

Gepubliceerd: donderdag 23-07-2015
Bron: Journal of Renal Care | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

  • J.v.d.Boon, Katwijk
    06-08-2015 03:35

    Ben bijna 6jaar dialysepatient en sinds 2jaar 6dagen per week 2.5 uur aan de machine. Plas niet meer dus vochtbeperking en dit vind ik het zwaarste van heel het gebeuren. Het lijkt of ik de hele dag aan drinken denk. Ik wens ieder sterkte die hiermee te maken heeft

  • Elisabeth, Randwijk
    25-07-2015 11:38

    Ik ben benieuwd wat de trainingen inhielden. Nu 1,5 jaar aan de dialyse en die vochtbeperking is echt verschrikkelijk! Vind het erg moeilijk om binnen de beperking mijn weekend te overbruggen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier