App helpt diŽtisten Dialyse Centrum Groningen

Door Redactie NierNieuws 

Diëtisten van het Dialyse Centrum Groningen (DCG) geven hun patiënten sinds kort op een innovatieve manier advies. Ze gebruiken daarvoor de zogenaamde Pt-Global app. Met het doorlopen van de stappen op de app wordt op een eenvoudige manier ondervoeding of een risico daarop aangetoond. Aan het eind van de afspraak geeft de diëtist voedings- en bewegingsadvies op maat. De app is ontwikkeld in samenwerking met de Hanzehogeschool.

Ondervoeding komt bij dialysepatiënten relatief veel voor. Waarschijnlijk is 35-45 procent van de patiënten ondervoed. Daarbij is vooral sprake van het verlies van lichaamseigen eiwitten, vetmassa en energiereserves. Het verlies van eiwitten hangt samen met de impact van dialyse op het lichaam. Patiënten hebben meer eiwitten nodig dan mensen die niet dialyseren. Ondervoeding betekent meer kans om ziek te worden en zelfs te overlijden.

Diëtisten adviseren patiënten bij het eten en drinken zodat ze zelf bijdragen aan hun gezondheid. Ondervoeding is daarbij een belangrijk onderwerp, maar was voorheen moeilijk meetbaar. De PT-Global app gebruikt verschillende factoren om in te schatten of een patiënt kampt met ondervoeding. De komende maanden monitort het DCG hoe het werken met de app gaat. Wanneer de pilot goed verloopt, integreert de organisatie de app blijvend in de diëtetiekbehandeling.

Diëtist en patiënt doorlopen samen de app. Eerst geeft de patiënt aan hoe zijn gewicht zich heeft ontwikkeld, wat hij eet en drinkt, welke voedingsproblemen hij heeft en hoeveel hij beweegt. Vervolgens kijkt de diëtist naar een aantal fysieke zaken die kunnen wijzen op ondervoeding, zoals een sterke afname van spieren rondom de schouders, sterk verminderd vet op de bovenarmen en bovenbenen en ingevallen slapen.

Uiteindelijk geeft de app een score die aangeeft of de patiënt ondervoed is of dat het risico bestaat dat in de toekomst ondervoeding optreedt. Daarop baseert de diëtist zijn advies voor de patiënt die daarmee meteen aan de slag kan.

Gepubliceerd: maandag 20-07-2015 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier