Tolvaptan bij cystenieren goedgekeurd in Europa

Door Jeroen van Setten 

Prof. Dr. Ron T. Gansevoort

Tolvaptan (Jinarc, Otsuka Pharmaceutical) is officieel op de Europese markt toegelaten voor gebruik bij cystenieren (ADPKD). Daarmee komt volgens de fabrikant voor het eerst een middel op de markt dat cystenieren daadwerkelijk bestrijdt en niet alleen de symptomen onderdrukt.

Prof.dr. Ron Gansevoort (UMCG) deed met zijn onderzoeksgroep jarenlang onderzoek naar het gebruik van het middel bij cystenierpatiënten en is vanzelfsprekend erg blij met deze belangrijke stap.

'Deze goedkeuring door de EMA bewijst de onschatbare waarde van de inspanningen van de onderzoekers en patiënten betrokken bij de ontdekking en ontwikkeling van tolvaptan', zegt Tatsuo Higuchi, president van Otsuka Pharmaceutical Co. in een persbericht waarin de goedkeuring wordt aangekondigd.

Tolvaptan werd voor het eerst goedgekeurd voor patiënten met ADPKD in Japan in maart 2014 en in Canada in februari 2015. Het Amerikaanse FDA heeft het middel nog altijd niet goedgekeurd vanwege veronderstelde leverproblemen. Het verwacht eerst extra onderzoek. Vanavond werd ook bekend dat het Engelse NICE het middel vooralsnog niet toe wil laten. De onderbouwing van deze voorlopige afwijzing wordt waarschijnlijk later bekendgemaakt.

Patiënten die op dit moment met goed resultaat meedoen met het lopende onderzoek, geeft deze goedkeuring ook de kans het middel te blijven gebruiken buiten de onderzoekssituatie. Goedkeuring door de EMA betekent niet dat het middel meteen wordt opgenomen in het Nederlandse geneesmiddelenvergoedingssysteem. Daarvoor zal eerst Zorginstituut Nederland een advies aan de minister van VWS moeten uitbrengen.

Gepubliceerd: donderdag 28-05-2015 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Farl, Oirschot
    01-06-2015 11:21

    Goed nieuws! Dit kan veel mensen helpen!

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier