BK-virus vergroot kans op blaaskanker na niertransplantatie

Door Godelieve Gros 

Wikipedia

Onderzoekers uit Taiwan veronderstellen dat een besmetting met het, voor gezonde mensen onschuldige, BK-virus voor getransplanteerde nierpatiënten een verhoogd risico betekent op het krijgen van blaaskanker.

In 2011 publiceerde NierNieuws al over het belang van het vroegtijdig ontdekken van een BK-virusbesmetting na een transplantatie, om zo het verlies van de donornier te helpen voorkomen. Het optreden van BK-nefropathie blijkt niet het enige risico te zijn van een BK-besmetting bij getransplanteerde nierpatiënten; het geeft ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van blaaskanker.

Normaliter zorgt het immuunsysteem ervoor dat het BK-virus binnen het lichaam geen schade aan kan richten. Dat is helaas niet het geval bij patiënten die na een transplantatie afweeronderdrukkende medicatie slikken. Bij deze groep patiënten krijgt het BK-virus in het lichaam de kans weer actief te worden en schade aan te richten in het urinewegstelsel.

Het komt vaak voor dat het BK-virus weer actief wordt in het lichaam van getransplanteerde nierpatiënten. Een relatie tussen een BK-besmetting en het ontstaan van blaaskanker werd al langer verondersteld. De Taiwanese onderzoekers baseren hun conclusie nu op het geval van een 39-jarige patiënte die na het ondergaan van een niertransplantatie blaaskanker kreeg. Vlak na de transplantatie werd een verhoogde concentratie BKV-materiaal in de urine van deze patiënte aangetroffen.

Ruim een jaar na de transplantatie werd de diagnose blaaskanker gesteld. In de blaastumor werd BKV-DNA materiaal aangetroffen. Na verwijdering van de blaastumor, bleek het BKV materiaal in de urine drastisch te zijn verlaagd. In de drie maanden na verwijdering van de blaastumor nam het BKV materiaal in de urine weer toe. Dit duidt op een duidelijk verband tussen de blaastumor en de hoeveelheid BK-materiaal in de urine.

Vroegtijdige herkenning van een BK-virusinfectie bij getransplanteerde nierpatiënten is niet alleen van belang voor het behoud van de donornier, maar ook voor de preventie van het ontstaan van een kwaadaardige blaastumor. 

Gepubliceerd: woensdag 27-05-2015
Bron: Journal of the Formosan Medical Association | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier