18-jarigen reageren nauwelijks op brief orgaandonatie

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel

Het is inmiddels traditie. Elk jaar voert het ministerie van mevrouw Schippers (VWS) een briefbombardement uit op iedereen die in dat jaar 18 wordt. En ook dit jaar is er volgens de minister weer veel te juichen. Acht op de tien zegt ja! En in de grote stad zeggen ze zelfs iets vaker ja dan op het platteland.

Als je dat allemaal leest onder de kop '18-jarigen maken positieve keuze over orgaandonatie' ziet het er inderdaad fantastisch uit. Kennelijk zijn onze 18-jarigen een enorm sociale en weldenkende groep. Ze zijn helemaal niet alleen maar bezig met zichzelf en hun selfies. Nee, acht van de tien meldt zich na een simpele brief aan als orgaandonor. Klasse!

De echte cijfers zijn alleen heel anders. Acht op de tien meldt zich namelijk helemaal niet aan en registreert helemaal niets. Ja noch nee. Door de nadruk te leggen op het percentage ja-zeggers onder degenen die reageren (ongeveer 20%) lijkt het allemaal heel wat, terwijl het in feite gaat om een ja-registratie van een procent of 16. Van 4 procent weten we nu zeker dat ze het niet willen, en de resterende 80 procent laat het allemaal maar weer aan de nabestaanden over.

De vraag die zich bij deze cijfers aan mij opdringt is: Wat bereikt de minister nu eigenlijk met al die brieven? En met die websites, apps en multimediale experimenten die er telkens weer bij verzonnen worden. Waarom geeft nog steeds niet elke gemeente gewoon een brief mee als iemand op het gemeentehuis komt voor een rijbewijs, paspoort of ander identiteitsbewijs?

Of waarom, nog veel simpeler, is niet iedereen donor tenzij hij of zij dat niet wil? En kom me niet aan met het argument dat dat lastig is voor laaggeletterden want voor het innen van belasting is dat ook geen enkel beletsel. En dat er mensen zijn die op de sociale media rondtoeteren dat ze dan onmiddellijk hun toestemming voor donatie intrekken: voor jou duizend anderen. Schat ik zo.

Gepubliceerd: dinsdag 26-05-2015
Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier