'Nierfunctie controleren bij elke ziekenhuisopname, ongeacht de reden'

Door Godelieve Gros 

Om het risico op blijvende orgaanschade als gevolg van acuut nierfalen te voorkomen, zou de nierfunctie van alle ziekenhuispatiënten gecontroleerd moeten worden, dus ook van patiënten die voor een niet-nefrologische aandoening zijn opgenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

In maart van dit jaar publiceerde Niernieuws een artikel over het '0by25'-initiatief van de Internationale Organisatie voor Nefrologie. Dit grootschalige project beoogt dat in het jaar 2025 niemand meer onnodig sterft ten gevolge van acuut nierfalen. Een van de conclusies uit het onderzoek van dit initiatief is dat twee derde van de gevallen van acuut nierfalen buiten het ziekenhuis optreedt. De aandacht werd vervolgens voornamelijk gericht op deze grootste groep patiënten. Het onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health benadrukt dat ook voor ziekenhuispatiënten een multidisciplinaire aanpak van groot belang is voor de preventie van acuut nierfalen.

Acuut nierfalen
Het aantal gevallen van acuut nierfalen is de afgelopen twintig jaar toegenomen en treedt op bij ongeveer 10 procent van alle ziekenhuispatiënten en zelfs bij 22 procent van alle intensive-carepatiënten wereldwijd. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat acuut nierfalen vaak als complicatie optreedt bij een medische behandeling als gevolg van bepaald medicijngebruik, het ondergaan van medische onderzoeken met jodiumhoudende contrastvloeistoffen of ten gevolge van uitdroging.

Onderzoek
Onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health analyseerden de belangrijkste risicofactoren voor het optreden van acuut nierfalen bij ziekenhuispatiënten. Hiervoor bekeken zij de medische gegevens van meer dan 1,3 miljoen patiënten. Bij 18.567 van hen trad acuut nierfalen op. Hoewel factoren als diabetes, hypertensie, leeftijd, geslacht en huidskleur van invloed zijn op het ontstaan van acuut nierfalen, bleek de belangrijkste risicofactor een lage eGFR-waarde (nierfiltratiesnelheid) en een hoge albuminewaarde (eiwit) in de urine te zijn.

Preventie
Omdat acuut nierfalen direct blijvende schade kan aanrichten en over kan gaan in chronisch nierfalen, is het vroegtijdig signaleren van nierfunctieverlies van groot belang. Uit het Amerikaanse onderzoek is gebleken dat de behandelende arts in het ziekenhuis, ongeacht de aard van de aandoening van zijn patiënt, altijd gefocust moet zijn op de bloed- en urinewaardes die informatie geven over de nierfunctie van de patiënt. Patiënten met afwijkende bloed- en urinewaardes met betrekking tot de nierfunctie, vormen de belangrijkste risicogroep voor het ontwikkelen van acuut nierfalen.

Toch blijken medici vaak geen aandacht te schenken aan de nierfunctie als de patiënt voor een niet-nefrologische aandoening in het ziekenhuis behandeld wordt. Vooral bij jonge patiënten wordt de controle van de nierfunctie vaak over het hoofd gezien. De Amerikaanse onderzoekers benadrukken dan ook dat een multidisciplinaire focus op de nierfunctie van alle ziekenhuispatiënten cruciaal is om het onnodig optreden van acuut nierfalen te voorkomen. Bij een verlaagde eGFR of verhoogde albuminewaarde in de urine kan andere medicatie voorgeschreven worden, de waardes regelmatiger worden gecontroleerd of, zo mogelijk, een onderzoek met jodiumhoudende contrastvloeistoffen worden vermeden.

Gepubliceerd: dinsdag 21-07-2015
Bron: Medical Express | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier