Medicijnen bevatten onnodig veel fosfaat

Door Gerard Kok 

Dialysepatiënten krijgen al snel te veel fosfaat binnen. Dit kan leiden tot te veel fosfaat in het bloed, wat op zijn beurt gezondheidsproblemen zoals atherosclerose of hartproblemen tot gevolg kan hebben. Voor dialysepatiënten is het daarom belangrijk de hoeveelheid fosfaat die ze binnen krijgen goed in de gaten te houden. Voeding is een voor de hand liggende bron van fosfaat, maar medicijnen zijn een andere belangrijke bron, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Op de verpakking van medicijnen staat meestal niet hoeveel fosfaat het medicijn bevat, hoewel de verpakking doorgaans wel vermeldt dat er fosfaat in zit. Toen onderzoekers verbonden aan de Rutgers-Robert Wood Johnson medical school (iets ten zuidwesten van New York) besloten eens te meten hoeveel fosfaat er nu in enkele veel voorgeschreven medicijnen zat, verwachtten zij eigenlijk dat de hoeveelheden wel mee zou vallen. Maar het viel tegen: medicijnen zoals lisonopril (een ACE-remmer) en amlodipine (een calciumantagonist), beide voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen, bevatten meer dan 30 mg per tablet (op 10 mg werkzame stof), terwijl paroxetine (een antidepressivum) de kroon spande met 111,5 mg fosfaat per tablet. Ter vergelijking: de aanbevolen hoeveelheid fosfaat voor dialysepatiënten is 800-1000 mg per dag.

Uit het onderzoek bleek voorts dat tabletten met meer werkzame stof niet noodzakelijkerwijs ook meer fosfaat bevatten. Ook maakte het niet uit of het een merk of merkloos medicijn betrof. Volgens de onderzoekers laat dat zien dat medicijnfabrikanten niet door hebben dat hun medicijnen zo veel fosfaat bevatten, en dat zij zich ook niet realiseren dat die hoeveelheden van zo'n groot klinisch belang zijn voor dialysepatiënten.

Volgens het onderzoeksteam is de eenvoudigste oplossing dat medicijnfabrikanten gaan vermelden hoeveel fosfaat er in hun medicijnen zit, en dat er een waarschuwing op de bijsluiter komt als dat meer dan 10 mg is. De onderzoekers hebben daartoe een petitie ingediend bij de FDA (Food and Drug Administration), het agentschap in de Verenigde Staten dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert.

Gepubliceerd: donderdag 30-04-2015
Bron: Kidney International | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

 • Jos Sparreboom, ÷verum -Zweden
  04-05-2015 08:42

  Het is volgens mij geen "niet door hebben" maar in het gunstigste geval lamlendigheid.
  Ik ben geen voorstander van veel regelgeving. Maar al te vaak zijn regels onzinnig en overbodig.
  Maar de regel dat op de verpakking moet staan wat er echt in zit en vooral hoeveel ontbreekt helaas nog steeds in veel landen.
  Of het nu fosfaat in medicijnen of in vla betreft, dan wel zout in voedingstoffen zoals ook in vla!, het moet op de verpakking staan in grammen per 100 gram.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier