Schippers en De Block samen op zoek naar besparing op geneesmiddelen

Door Jeroen van Setten 

Minister Edith Schippers (VWS) en haar Belgische collega Maggie De Block gaan samenwerken bij onderhandelingen met farmaceutische bedrijven. Het doel is vooral om de prijzen van zogeheten weesgeneesmiddelen omlaag te krijgen. De bewindslieden hebben dit gisteren afgesproken tijdens een Europese Raad van ministers van Volksgezondheid in Riga.

Medicijnen kennen bij introductie op de markt vaak geen concurrerend middel. Fabrikanten kunnen daarom hoge prijzen rekenen. Een bijzondere groep zijn daarbij de ‘weesgeneesmiddelen’. Deze medicijnen zijn bedoeld voor zeldzame ziektes, waaronder bepaalde nieraandoeningen, die vaak minder dan 1 op 100.000 mensen treffen. Omdat dit naar verhouding heel weinig patiënten per EU-land zijn, kan een firma weinig van een weesgeneesmiddel verkopen en ligt de prijs daardoor vaak hoog.

Nederland en België werden onlangs geconfronteerd met een bijzonder hoge prijs van een Hepatitis C geneesmiddel. Beide landen onderhandelden toen afzonderlijk over de prijs en wisten een lagere prijs te bedingen. Schippers en De Block zijn ervan overtuigd dat gezamenlijk optrekken tot nog betere resultaten kan leiden: 'Als we samenwerken, vertegenwoordigen we meer patiënten en kunnen we gemakkelijker een lagere prijs bedingen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit'.

De beide landen starten volgend jaar een pilot waarin ze gezamenlijk gaan onderhandelen over een duur geneesmiddel. Daarna zullen ze het project evalueren. 

Gepubliceerd: dinsdag 21-04-2015 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier