Man aan dialyse door onmatig ijsthee drinken

Door Jeroen van Setten 

IJstheenefropathie. Zo doopten onderzoekers een zeldzame vorm van nierfalen die veroorzaakt lijkt te zijn door het onmatig drinken van grote hoeveelheden ijsthee. Ze publiceerden erover in het New England Journal of Medicine en ontketenden daarmee in Amerika een ware mediahype.

Een 56-jarige Amerikaan die vorig jaar met klachten van zwakte, vermoeidheid, pijn in het hele lichaam en een fors verhoogd serumcreatinine bij de dokter kwam, bleek na doorvragen dagelijks 16 flinke glazen (0,26 liter) ijsthee te drinken. In totaal dus bijna 4,5 liter. Daarmee consumeerde de man meer dan 1500 mg oxalaat per dag. Normaal gesproken krijgen mensen niet meer dan 40 à 50 mg per dag binnen uit verschillende voedingsmiddelen.

Het is al langer bekend dat zich door het oxalaat in de ijsthee nierstenen, calciumoxalaatstenen, kunnen ontwikkelen. Dat bleek bij deze man echter niet het geval. Het oxalaat was, zo bleek uit een biopt, in de vorm van scherpe calciumoxalaatkristallen in zijn nieren neergeslagen. De kristallen veroorzaakten ontstekingen en littekenvorming waardoor de nierfunctie achteruit ging. De ijstheeverslaafde Amerikaan raakte aan de dialyse. De nierfunctie herstelde zich niet.

Ironisch genoeg bleek nog niet zolang geleden uit onderzoek dat een of twee koppen ijsthee per dag de kans op nierstenen verkleint. Maar 4,5 liter is natuurlijk een heel ander verhaal. Vrijwel niemand drinkt zoveel op een dag, dus de kans dat een wetenschappelijk tijdschrift nog eens een dergelijk artikel krijgt aangeboden lijkt verwaarloosbaar.

Gepubliceerd: vrijdag 03-04-2015
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier