'Rood vlees eten is slecht voor je nieren'

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers van de Cleveland Clinic hebben een verband gelegd tussen trimethylamine N-oxide (TMAO) en nierproblemen. TMAO onstaat als product van de vertering van stoffen die in sommige dierlijke producten zitten. De stof is eerder al in verband gebracht met hartziekten.

TMAO ontstaat wanneer mensen choline of L-carnitine verteren. Deze stoffen zijn te vinden in bijvoorbeeld rood vlees, en choline zit ook in eidooiers. Bij mensen met chronische nierschade wordt vaak een verhoogde hoeveelheid TMAO in het bloed gezien. De Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af of de hoogte van die spiegel enige voorspellende waarde heeft als het gaat om achteruitgang van de nierfunctie. En ook of TMAO zelf een oorzaak kan zijn van verslechterende nieren.

Als eerste hebben ze de hoeveelheid TMAO bepaald in het bloed van nuchtere mensen met een verminderde, maar stabiele nierfunctie. Deze blijkt gemiddeld aanzienlijk hoger te liggen dan bij gezonde controlepersonen. Toen de onderzoekers de relatie onderzochten tussen de hoogte van de TMAO spiegel en de sterfte in een periode van vijf jaar, zagen ze dat nierpatiŽnten met een hoge spiegel bijna twee keer zo veel risico hebben binnen die vijf jaar te overlijden als nierpatiŽnten met een lage spiegel. Dat was na correctie voor andere factoren die gepaard gaan met een hoger overlijdensrisico. Het verschil tussen patiŽnten met een matig en een ernstig verminderde nierfunctie is hier bijvoorbeeld uitgefilterd.

Ook mensen die zonder nierziekte toch een verhoogde TMAO spiegel hebben lopen een verhoogd risico op een mindere nierfunctie. Eerder is al aangetoond dat een verhoogde spiegel betekent dat het risico op een hartaanval groter is. TMAO zou daarmee een nieuwe schakel kunnen zijn in de verklaring voor het verhoogde risico op hartproblemen dat nierpatiŽnten lopen.

Nadat de onderzoekers geconstateerd hadden dat TMAO bij nierpatiŽnten verhoogd is, en dat dat betekent dat de levensverwachting minder is, hebben ze nog dierproeven gedaan. Hieruit blijkt dat een dieet dat rijk is aan de stoffen die leiden tot een verhoogde TMAO spiegel, de nierfunctie direct doet verslechteren. Ook leidt het tot atherosclerose.

Zo ontstaat een vicieuze cirkel: bij meer TMAO verslechtert de nierfunctie, waardoor de nieren minder goed in staat zijn TMAO uit te scheiden. Hierdoor stijgt de spiegel in het bloed nog verder.

Hoewel het aantal nog niet zo groot is, verschijnen er steeds meer studies die suggereren dat (rood) vlees, zeker in grote hoeveelheden, schadelijk is voor de nieren. Ook dit onderzoek past in dat rijtje. Naast een mogelijk preventieve werking van aangepaste voeding, zien de onderzoekers uit Cleveland ook mogelijkheden op het gebied van ingrijpen in de vorming van TMAO, al dan niet met medicijnen.

Gepubliceerd: woensdag 29-04-2015
Bron: Circulation Research | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum -Zweden
    04-05-2015 09:39

    Ik heb tevens jicht en het klassieke jicht-dieet gaat er onder andere vanuit dat je in de praktijk ervaart wat slecht voor je is.
    Al vele jaren beperk ik rood vlees, omdat ik daar minder goed op reageer. En nu geeft de wetenschap onderbouwing voor mijn lichamelijke jicht reactie.
    Ik vind dat heel frappant. Ik heb altijd gedacht dat het heel persoonlijk was.

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier