'Praten over niergezondheid' succesvol gelanceerd

Door Merel Dercksen 

Dinsdag is in het UMC Groningen met een klik op de muis de niermodule van de website Praten over Gezondheid gelanceerd. Ondanks de informele sfeer was het toch nog even spannend: zou alles helemaal goed gaan? Kijkt u zelf maar.

Officiële en informele patiëntenverenigingen organiseren regelmatig dagen waarop mensen met elkaar kunnen praten over hun ziekte. 'Waar ga ik allemaal tegenaan lopen?' 'Hoe ga jij daar eigenlijk mee om?' Ook in het zelfmanagementprogramma STERK dat een aantal ziekenhuizen aanbiedt, waarderen de deelnemers het onderdeel 'ervaringen delen' het meest.

De afdelingen Nierziekten en Toegepast GezondheidsOnderzoek van het UMC Groningen hebben van dit praten met elkaar een webmodule gemaakt, die onderdeel is van de grotere site pratenovergezondheid.nl. Deze site is gebaseerd op een Engels initiatief. Op dit moment omvat hij de modules dementie en diabetes, en nu dus ook het begin van de module nierziekten. De site is ingedeeld in thema's en rondom elk thema, zoals 'een ander voedingspatroon'. Per thema zijn er meerdere interviewfragmenten te zien.

Dr. Sijrike van der Mei: 'We hanteren een wetenschappelijke methode om een soort grootste gemene deler rondom elk thema uit alle interviews te halen. Zo weet je, dat de ervaringsinformatie die op www.pratenovergezondheid.nl staat, betrouwbaar is. Dat is anders dan bij een blog, waar je de ervaring van een enkele persoon leest.' Nefroloog dr. Ron Gansevoort: 'Met een patiënt die goed geïnformeerd is, is het prettiger samenwerken. Zeker als je bedenkt dat een consult maar 10 minuten duurt. Patiënten die meer kennis hebben en al ervaringen van anderen hebben gehoord, accepteren de adviezen over veranderingen in lifestyle die wij geven ook beter.'

De module is nog niet af: er staan nu negen patiënten en twee partners op de site. Sijrike van der Mei: 'We hebben ook nog meer onderwerpen, maar daar zitten bijvoorbeeld thema's bij die maar door twee geïnterviewden genoemd zijn. Dat is niet genoeg om een betrouwbaar beeld te geven. We zullen eerst moeten zien of die onderwerpen ook voor andere patiënten spelen. Het is zeker de bedoeling om de module uit te breiden, ook met patiënten uit andere delen van het land. Zo wordt hij echt voor alle nierpatiënten.'

Gepubliceerd: vrijdag 19-12-2014 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier