Publieksonderzoek naar dorstlessend snoepje voor dialysepatiŽnten

Door Redactie NierNieuws 

Klik voor meer informatie

Het dorstgevoel van dialysepatiënten verminderen door de speekselproductie te stimuleren. Met een zuur snoepje, dat zoet smaakt. Dat wil een team van drie studenten Health Food Innovation Management voor elkaar krijgen. Op dit moment voeren ze een enquête uit onder potentiële gebruikers.

Nierpatiënten met een vochtbeperking, vooral maar niet alleen dialysepatiënten, hebben vaak dorst. Meer drinken mag niet, maar er zijn misschien andere manieren om het dorstgevoel te verminderen. De drie studenten Health Food Innovation Management willen dit proberen met een snoepje, dat de voorlopige naam Renalinies heeft meegekregen. Dit zijn harde snoepjes (vergelijkbaar met Napoleon) met een verhoogde zuurgraad waardoor er speeksel vrijkomt dat de dorst lest. Renalinies worden suikervrij en omhuld met een stof die de zuurperceptie van de consument beïnvloedt, waardoor het zure snoepje als zoet zal worden ervaren.

Om het probleem van dorst en speekseltekort en daarmee de vraag naar het snoepje, maar ook specifieke wensen, beter te leren kennen, willen de ontwikkelaars graag een enquête bij patiënten afnemen. In deze enquête willen ze smaak, behoefte en prijs van het product behandelen. De enquête omvat 15 multiple choice vragen en is hier te vinden.

De drie studenten zien dit niet alleen als een studieopdracht, maar zijn serieus van plan om het snoepje op de markt te brengen. Ze richten daarvoor een eigen bedrijfje op, Nutrizoon, en hebben ook al een Belgisch bedrijf bereid gevonden met hen samen te werken. Dit bedrijf beschikt over de apparatuur om het snoepje te produceren, en over de contacten om het via gezondheidswinkels te verkopen. Maar het is de bedoeling van de ontwikkelaars om ook te proberen of Renalinies via diëtisten, dialysecentra of apotheken verspreid kan worden. En in een later stadium willen ze ook kijken of het misschien vergoed kan worden.

'De enquête is niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Wij willen de nierpatient helpen door een oplossing te bieden voor hun dorst, het houden aan het vochtbeperkend dieet en hopen zelfs op lange termijn te bereiken dat we daarmee de ziektekosten kunnen reduceren.'

Gepubliceerd: donderdag 26-11-2015 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier