Meer nierschade bij drinkers van frisdrank met suiker

Door Godelieve Gros 

Verschillende onderzoeken hebben in het verleden al een verband gesuggereerd tussen de consumptie van frisdrank en het ontstaan van nierziekten. Amerikaanse onderzoekers hebben een zogenaamde meta-analyse van deze onderzoeken uitgevoerd, waarbij zij hebben gekeken naar het effect van de consumptie van suikerhoudende frisdranken en light frisdranken op het ontstaan van een chronische nieraandoening.

In 2009 publiceerde NierNieuws al een artikel over de vraag of frisdranken verantwoordelijk zijn voor de toename van nierziekten. Door de resultaten van dergelijke eerdere onderzoeken met elkaar te combineren, kan met een meta-analyse een meer verantwoorde conclusie worden getrokken dan op basis van de afzonderlijke onderzoeksresultaten. Een Amerikaans onderzoeksteam analyseerde hiervoor vijf onderzoeken naar het effect op de nierfunctie van het regelmatig drinken van suikerhoudende frisdrank, en vier onderzoeken naar het effect op de nierfunctie van de consumptie van light frisdrank. In deze onderzoeken is de groep frisdrankconsumenten vergeleken met een groep mensen die helemaal geen frisdrank consumeerde.

In de groep suikerhoudende frisdrankdrinkers blijkt de kans op het ontstaan van een chronische nierfunctiestoornis ruim anderhalf keer zo groot vergeleken met de groep mensen die geen frisdrank drinkt. Bij de light frisdrankdrinkers is de kans hierop kleiner; voor hen is het risico 1,3 keer zo groot om een chronische nierfunctiestoornis te krijgen vergeleken met niet-frisdrankdrinkers. Dit laatste verschil is statistisch gezien niet significant: het zou bij light fridrankdrinkers ook nog toeval kunnen zijn dat er een verhoogd risico uit deze onderzoeken rolt. Voor suikerhoudende frisdranken is het verschil met niet frisdrankdrinkers wel significant.

Hiermee hebben de Amerikaanse onderzoekers een verhoogd risico aangetoond op het ontstaan van een chronische nierziekte bij mensen die regelmatig suikerhoudende frisdrank drinken, terwijl dat risico bij mensen die light frisdrank drinken veel minder duidelijk is. Dit onderzoeksresultaat kan van groot belang zijn bij de preventie van het ontstaan van nierziekten bij de zogenaamde hoogrisicopatiënten.

Gepubliceerd: dinsdag 30-09-2014
Bron: Nephrology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier