Vrouwen lopen wellicht meer risico op nierkanker door zelfzorgmedicijnen

Door Merel Dercksen 

In Taiwan neemt voor vrouwen het risico op kanker van de urinewegen toe na een niertransplantatie. Bij mannen gebeurt dat nauwelijks. Waar dit verschil vandaan komt is speculeren. Onderzoekers denken dat het misschien iets te maken heeft met het gebruik van zelfzorgmedicijnen vóór de transplantatie.

Mensen met eindstadium nierfalen lopen een verhoogd risico op kanker aan de nieren en urinewegen. Dat is vooral bekend van vrouwen, schrijft een groep Taiwanese onderzoekers. Zij vroegen zich af of dat verschil tussen mannen en vrouwen na een niertransplantatie nog steeds bestaat.

Uit de gegevens van het nationale zorgverzekeringsbureau in Taiwan haalden ze alle 2245 getransplanteerde nierpatiënten die tussen 1999 en 2007 een urologische kanker ontwikkelden. Daar legden ze een vier keer zo grote controlegroep naast van vergelijkbare nierpatiënten die dialyseerden. 

Vrouwen na transplantatie dubbel risico
Het belangrijkste dat de onderzoekers ontdekten is dat vrouwen na transplantatie een twee keer zo hoog risico lopen op een tumor aan de urinewegen als vrouwen die dialyseren. Het verschil is niet direct na de transplantatie zo groot, het wordt duidelijk zichtbaar na een jaar of twee. Bij mannen neemt het risico nauwelijks toe na een transplantatie. Ook na een niertransplantatie lopen vrouwen daarmee meer risico op urologische kankers dan mannen. 

De onderzoekers zien verder dat wanneer getransplanteerde nierpatiënten eenmaal zo'n vorm van kanker hebben, hun overlevingskansen eigenlijk niet meer verschillen van dialyserende nierpatiënten zonder kanker. Normaal gesproken overleven getransplanteerden gemiddeld veel langer dan dialyserenden.

Zelfzorgmedicijnen
Afweeronderdrukkende medicijnen zoals die gebruikt worden om afstoting van een getransplanteerd orgaan te voorkomen, staan erom bekend het risico op verschillende vormen van kanker te kunnen verhogen. De onderzoekers speculeren in dit geval dat door het gebruik van deze medicijnen, 'slapende kwaadaardigheden' tot ontwikkeling kunnen komen, en uit kunnen groeien tot een tumor. Deze tot dan toe inactieve kankercellen of voorlopers daarvan zouden dan het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld het gebruik van pijnstillers of Chinese kruiden in het laatste stadium van nierfunctieverlies. Deze hypothese doet recht aan het gevonden verschil tussen mannen en vrouwen: vrouwen gebruiken vaker dit soort zelfzorgmedicijnen dan mannen. 

Gepubliceerd: vrijdag 26-09-2014 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier