Hoger cholesterol juist gunstig bij nierkanker

Door Gerard Kok 

Dat een hoge cholesterolspiegel vermeden dient te worden omdat dat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, kan inmiddels als algemeen bekend verondersteld worden. Uit Oostenrijks onderzoek blijkt echter voor patiënten met niercelkanker iets heel anders: een hoge cholesterolspiegel wordt daar in verband gebracht met een grotere kans op overleven.

Het onderzoek omvatte 876 patiënten met niercelkanker, die gemiddeld 52 maanden werden gevolgd. De eerste metingen werden gedaan vlak voordat de deelnemers met de behandeling begonnen. Uit de verzamelde gegevens bleek: hoe lager het cholesterol, hoe verder de tumor was gevorderd, en hoe groter het risico om aan de niercelkanker te overlijden.

De leider van het onderzoek, Tobias Klatte, vermoedt dat de oorzaak hiervan is dat de tumor cholesterol uit het bloed haalt om te groeien, wat de lage cholesterolwaarden zou verklaren. Een behandeling moet dan ook niet gezocht worden in het kunstmatig ophogen van het cholesterolniveau (want dat betekent dan meer brandstof voor de tumor), maar in afsluiten van de toegang van de tumor tot het cholesterol, waarmee de groei wordt geremd.

Zover is het echter nog niet. Eerst moet de uitkomst worden bevestigd door andere onderzoeken. Het heeft er echter alle schijn van dat een laag cholesterol bij patiënten met niercelkanker, een hoger risico op overlijden inhoudt.

Gepubliceerd: donderdag 25-09-2014
Bron: BJU International | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier