Zeven vragen aan nefroloog Michiel Betjes

Door Redactie NierNieuws 

Michiel G.H. Betjes (1963) werkt in het Erasmus MC als sectorhoofd Nefrologie en Transplantatie en studeerde Geneeskunde in Amsterdam aan de UvA. Hij is gepromoveerd bij de Vrije Universiteit op het immuunsysteem in de buikholte van peritoneale dialysepatiŽnten. Daarnaast heeft hij onderzoek gedaan naar HIV- infectie aan de Rockefeller University in New York bij Ralph Steinman (Nobelprijswinnaar in 2012). Momenteel doet hij onderzoek naar de consequenties van het verouderde immuunsysteem bij niertransplantatiepatiŽnten en fibrosevorming (verlittekening) van het buikvlies als gevolg van peritoneale dialyse. Het nierdonatie-bij-leven-programma heeft zijn bijzondere belangstelling.

Waarom is nefrologie zoín mooi vak
De nier is een prachtig ingewikkeld orgaan en een goede functie is belangrijk om gezond te blijven. De behandeling van nierziekten vraagt daarom vaak om complexe, uitdagende besluitvorming. Met name ook voor niertransplantatie en autoimmuunziekten is kennis van de immunologie vereist en dat heeft mijn bijzondere belangstelling. Kortom, nefrologie is een veelzijdig en boeiend vak om in te werken.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
PatiŽnten met een moeilijk probleem toch kunnen helpen en nierfunctie laten behouden. Het minst gelukkig word ik van trage besluitvorming.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Tijdens een dialysebehandeling overleed een jonge vrouw door een hartstilstand. Volledig onverwacht en een grote schok voor de familie, verpleging en artsen.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest of juist het minst trots
Het meest op het opzetten van een eigen onderzoekslijn naar vroegtijdige veroudering van het afweersysteem bij patiŽnten met nierfalen. Dit was nog niet eerder ontdekt en lijkt een belangrijke factor te zijn bij veelvoorkomende problemen zoals infecties en verhoogd risico op kanker na niertransplantatie. Ik doe alles met veel inzet en het een lukt beter dan het andere. Het opzetten van een regionaal kenniscentrum voor glomerulonefritis is bijvoorbeeld niet van de grond gekomen.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Meer naar chronische afstoting van het niertransplantaat en minder naar de draagbare kunstnier.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
De Wet op orgaandonatie.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Over 10 jaar ben ik nog steeds actief in de nefrologie en mentor van jonge getalenteerde nefrologen.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar†redactie@niernieuws.nl

Gepubliceerd: dinsdag 22-07-2014 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier