Waarom bouwen we chronische hemodialyse niet langzaam op?

Door Gerard Kok 

Nierpatiënten die starten met een hemodialysebehandeling, beginnen in de westerse wereld meestal meteen met drie keer per week dialyseren, ongeacht hun resterende nierfunctie. Amerikaanse artsen stellen nu voor eens te onderzoeken of het verstandig is om met twee keer per week te beginnen als de resterende nierfunctie dat toelaat, en op te schalen naar drie keer als de resterende nierfunctie dat vereist.

Het belangrijkste argument van de artsen om het protocol te veranderen is dat er inmiddels aanwijzingen zijn dat meteen met drie keer beginnen helemaal niet zo goed is voor de patiënt. De resterende nierfunctie, die een belangrijke voorspeller is van de overlevingskansen van de patiënt (een betere nierfunctie betekent hogere overlevingskansen), gaat per dialyse achteruit. Met drie keer per week gaat de nierfunctie dus sneller achteruit dan met twee keer per week. Ook blijken de meeste patiënten die overlijden gedurende de periode dat zij met hemodialyse behandeld worden, dat te doen in de eerste maanden van die behandeling. Mogelijk dat het lichaam moet wennen aan de nieuwe toestand, en misschien dat dat beter wat langzamer kan gebeuren. Ten slotte is twee keer per week dialyseren ook goedkoper dan drie keer per week.

De Amerikaanse onderzoekers stellen voor om in principe te beginnen met twee keer per week. De patiënt wordt in de weken die volgen op een aantal punten gemonitord (dat gaat dan om zaken als nierfunctie, natrium- en fosfaatspiegels en voedingstoestand), en als de waarden die daaruit komen daartoe aanleiding geven, wordt overgegaan op drie keer per week. De artsen onderkennen dat dit een grote wijziging inhoudt, en stellen voor eerst een aantal onderzoeken uit te voeren om vast te stellen dat beginnen met twee keer per week inderdaad beter is.

Ik dialyseer zelf niet, en het verbaast me nogal dat zo'n wijziging als een 'major paradigm shift' wordt aangekondigd. Het klinkt nu namelijk alsof, in de huidige praktijk, het protocol belangrijker is dan de patiënt, dat wil zeggen dat drie keer per week dialyseren doorgang moet vinden ook als de patiënt daar niet beter van wordt. Het verbaast me ook dat een behandeling zo ingrijpend als dialyse niet sowieso wordt opgebouwd van één keer per week naar drie keer per week. Ten slotte vind ik het ook wel frappant dat het voorstel ook inhoudt om een aantal zaken te monitoren; ik zou verwachten dat dat bij alle hemodialysepatiënten al standaard gebeurt. Misschien is hier sprake van het Dunning-Kruger effect: ik, als leek, onderschat het probleem, en denk dat het 'zo moeilijk niet kan zijn', terwijl experts veel beter weten wat er allemaal nog meer bij komt kijken.

Gepubliceerd: donderdag 22-05-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier