'Koffie drinken verlaagt kans op diabetes'

Door Jeroen van Setten 

Het drinken van meer koffie kan het risico op diabetes type 2 verlagen, terwijl kappen met de donkerbruine warme drank het risico zou verhogen. Dat schrijft de New York Times naar aanleiding van recent onderzoek van de universiteit van Harvard dat verscheen in 'Diabetologia'.

Onderzoekers verzamelden informatie over voeding, levensstijl en medische omstandigheden van meer dan 120.000 mensen over een periode van 20 jaar. Ze vonden daarbij 7.269 gevallen van diabetes type 2. Na correctie voor rookgedrag, leeftijd, gewicht, fysieke activiteit, alcoholgebruik en een familiegeschiedenis van diabetes, wisten ze het: mensen die in een periode van vier jaar steeds meer koffie gingen drinken (meer dan een kwart liter per dag) hadden een 11 procent lagere kans op diabetes dan degenen die dat niet deden. Omgekeerd bleken mensen die steeds minder koffie gingen drinken een verhoogd risico van 17 procent op diabetes type 2 te lopen.

Volgens de hoofdauteur, Shilpa N. Bhupathiraju, komt dit niet door de cafeïne maar door antioxidanten en andere bioactieve stoffen waar koffie rijk aan is. 'Het effect treedt ook op bij cafeïnevrije koffie', zegt ze in de krant. Bhupathiraju waarschuwt wel voor misbruik van haar studie: 'Koffie is geen wondermiddel, en een gezonde voeding en levensstijl zijn nog steeds de beste bescherming tegen diabetes. Als je een donut eet en er een sigaret bij rookt onder het genot van een kop koffie,' zegt ze, 'gaat dat niet helpen.'

Gepubliceerd: zaterdag 03-05-2014
Bron: new York Times | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier