Artsen Emiraten willen wetswijziging tegen tekort organen

Door Merel Dercksen 

Medewerkers van het nieuwe transplantatiecentrum dat dit jaar in de Verenigde Arabische Emiraten is geopend, proberen een wetswijziging doorgevoerd te krijgen, waarmee het ook toegestaan wordt organen van hersendode patiënten te transplanteren. De staat kent sinds dit jaar een transplantatiecentrum, maar heeft een ernstig tekort aan beschikbare organen.

Het transplantatiecentrum in Sheikh Khalifa Medical City is het eerste in het land waar transplantaties worden uitgevoerd door lokale artsen, met ondersteuning van de Amerikaanse Cleveland Clinic. Maar er is een ernstig tekort aan organen: tot nu toe zijn maar vier niertransplantaties verricht, alle familietransplantaties, en wordt de eerste levertransplantatie pas volgend jaar verwacht.

Volgens de artsen die in het centrum werken is de enige manier om voor een gestage aanvoer van bruikbare organen te zorgen, een wetswijziging. Die zou het mogelijk moeten maken dat ook organen van hersendode donoren gebruikt worden. Nu is dat nog verboden, maar in de omringende landen op het Arabische Schiereiland is het wel toegestaan, zelfs in het op veel gebieden conservatievere Saoedi-Arabië. Dr. Abrar Khan, hoofd van het transplantatieprogramma, is in overleg met de overheid in Abu Dhabi om een dergelijke wetswijziging ook in de Verenigde Arabische Emiraten door te voeren.

Daarnaast zou er een registratiesysteem opgezet moeten worden, want ook dat bestaat nog niet in de unie van golfstaatjes.

Gepubliceerd: woensdag 06-08-2008
Bron: The National | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier