'Zuidelijk dieet' slecht plan voor Amerikaanse nierpatiŽnt

Door Merel Dercksen 

In Europa hebben we het zuidelijke mediterrane dieet, dat goed lijkt te zijn voor mensen met een verminderde nierfunctie: die gaat dan minder snel achteruit dan bij andere voedingspatronen. In de Verenigde Staten bestaat ook een zuidelijk eetpatroon, maar dat is eerder berucht om de hoeveelheid vlees, vet en gefrituurde producten. Die manier van eten is dan ook helemaal niet goed voor je nieren, blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Alabama.

Voeding heeft een niet te negeren relatie met de gezondheid van mensen met chronische nierschade. In Europa is al vaker aangetoond dat een mediterraan voedingspatroon, met veel groente en fruit en weinig vlees en verzadigde vetten, een gunstige invloed heeft. In de Verenigde Staten zijn onderzoeken naar het verband tussen complete eetpatronen en de gezondheid van nierpatiënten minder bekend.

Uit een groep mensen die deelneemt aan een studie naar beroertes, hebben onderzoekers van de universiteit van Alabama in Birmingham bijna 4.000 mensen geselecteerd die een verminderde nierfunctie hebben of eiwitverlies met de urine. De deelnemers zijn allemaal 45 jaar of ouder.

De onderzoekers definieerden vervolgens vijf dieetpatronen die voor ons op het eerste gezicht niet allemaal even voor de hand liggen, maar die wel goed passen bij de manier van eten van de deelnemers. Dat zijn 'gemaksvoedsel', waar bijvoorbeeld Chinees of Mexicaans onder valt, 'plantaardig', 'suiker en vet' (vooral zoete producten), 'zuidelijk', wat in dit geval betekent orgaanvlees, barbecue en frituur en als laatste 'alcohol en salades'.

De meeste van deze voedingspatronen lijken geen invloed te hebben op de sterfte onder nierpatiënten, concluderen de onderzoekers nadat ze de deelnemers bijna zes jaar gevolgd hebben. Wel zien ze dat naarmate nierpatiënten een dieet hebben dat meer overeenkomt met het plantaardige model, ze een lager sterfterisico hebben. Mensen die eten volgens de zuidelijke receptuur daarentegen hebben een hoger risico te overlijden. Een verband met eindstadium nierfalen hebben de onderzoekers voor geen enkel voedingspatroon gevonden.

De onderzoekers vermoeden dat de relatie die ze hebben gevonden ook deels ten grondslag ligt aan de geografische verschillen binnen de Verenigde Staten in het risico op nierproblemen.

Gepubliceerd: woensdag 30-04-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier