Zeven vragen aan dialyseafdelingsassistent Willy Heeling

Door Redactie NierNieuws 

Willy Heeling (1959) werkt bij het Dialyse Centrum Groningen in Assen als afdelings- assistent. Ze volgde de kraamopleiding en werkte enkele jaren als kraamverzorgster in Veendam. In 2007 deed ze, nadat de kinderen uit huis waren, de opleiding voor afdelings- assistent bij het DCG in Groningen.

Waarom is uw werk zo’n mooi vak
Ik heb altijd in de zorg gewerkt en vooral de zorg voor chronisch zieke mensen geeft mij veel voldoening. Je krijgt ook een band met sommige patiënten omdat je ze regelmatig ziet. Het toeval wil ook nog zo dat ik vroeger zelf als kind een nefrotisch syndroom heb gehad. Ik ben vanaf mijn derde tot en met mijn twaalfde levensjaar ziek geweest. Al die jaren ben ik goed verzorgd en nu mag ik andere nierpatiënten verzorgen.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Het contact met mensen en hen verzorgen tijdens de dialyse maakt me gelukkig. Ik werk op een dependance en het mooie daarvan is, dat ik het assisteren van de verpleegkundige het technische, het bedienen van de machine en verzorgen van de patiënten kan combineren. Dus het is heel uitgebreid. Doordat je sommige mensen heel regelmatig ziet en er een band mee krijgt, is het soms wel heel verdrietig om afscheid te moeten nemen. Bijvoorbeeld als iemand besluit om te stoppen met dialyseren. Dat zijn moeilijke momenten om professioneel te blijven.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Ik heb niet specifiek een gebeurtenis maar wat op mij veel indruk maakt is dat veel van onze patiënten zo positief zijn ondanks dat ze drie keer vier uur per week hun tijd aan de dialysemachine doorbrengen. Ik vindt het ook nog steeds geweldig als mensen een donornier krijgen en dat het dan allemaal goed gaat.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Ik ben er trots op dat ik de opleiding afdelingsassistent dialyse nog heb gedaan op latere leeftijd. Het heeft me veel moeite gekost want ik wil iets altijd goed doen en als je bijna 50 bent is het toch weer even wennen om te gaan leren. Maar het is mij gelukt en als ik mijn collega's mag geloven, doe ik mijn werk goed. Waar ik niet trots op ben is dat ik soms te veel loop te rennen en te vliegen in plaats van even de rust nemen voor wat gezelligheid en even een persoonlijk gesprekje te voeren met de patiënten. 

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Ik denk dat er meer onderzoek naar de medicatie moet komen voor mensen met een donornier. Die medicijnen zijn nodig om afstoting te voorkomen maar ze hebben ook behoorlijke bijwerkingen. En waarnaar minder? Ik denk dat je nooit te veel onderzoek kunt doen.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
De hoge zorgkosten aanpakken. Ook vind ik het heel erg dat er niet goed meer voor de oudere mensen gezorgd wordt. Je bent aangewezen op familie en vrienden en dat vind ik geen goede zaak. Ook ben ik een voorstander van een regelmatige lichamelijke check-up. Misschien vanaf een bepaalde leeftijd en naar gelang men er behoefte aan heeft.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Over tien jaar hoop ik lekker thuis te zijn om te genieten van ons gezin en onze kleinkinderen. Vooral leuke dingen doen. Ik hoop echt dat ik dat nog mag meemaken. 


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

Gepubliceerd: vrijdag 21-03-2014 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • An Meuleman, Kampen
    22-06-2015 10:18

    Een mooi verhaal. Knap om nog om te scholen op die leeftijd! Waar heb je de opleiding voor dialyse assistent gedaan?

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier