Amerikaanse thuisdialyse-activiste overleden

Door Jeroen van Setten 

De Amerikaanse Kathe LeBeau zal nooit meer voor het Witte Huis demonstreren om aan te dringen op meer thuisdialyse en niertransplantaties. Ze overleed maandag onverwacht aan de complicaties van een longembolie. De thuisdialysepatiënt LeBeau werd 55 jaar.

Kathe LeBeau, zelf al heel lang dialysepatiënt, roerde zich sterk in de patiëntenbeweging en maakte veel indruk bij professionele organisaties, met haar pleidooi voor meer thuisdialyse. Ze was onder veel meer  lid van de raad van bestuur van de Amerikaanse Vereniging van Nierpatiënten en van de Vereniging voor Thuisdialyse, Home Dialyzors United. Ook was ze directeur van de Northeast Kidney Foundation, een belangengroep in haar woonplaats in de staat New York.

Sinds vorig jaar trad LeBeau, onder de naam Kismet, regelmatig op als clown voor jonge nierpatiënten en Ronald McDonald-kinderen.  Een hobby die haar enorm opvrolijkte en met haar de vele patiëntjes waarvoor ze in die korte tijd optrad. Volgende week zou ze de gebeurtenissen rond de afsluiting van Niermaand 2014 leiden in de staat New York en in Washington DC. 

Haar as zal worden verstrooid voor de kust van Maine. Ze laat haar echtgenoot Loren en een uitgebreide familie achter.

Gepubliceerd: donderdag 20-03-2014
Bron: Home Dialyzors United | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier