Minder antibiotica na niersteenoperatie werkt net zo goed

Door Merel Dercksen 

In Amerikaanse ziekenhuizen worden na een niersteenoperatie vaak tot wel een week lang antibiotica gegeven. Tegen infecties. En dat terwijl de richtlijn die urologen zelf hebben opgesteld, aangeeft dat 24 uur genoeg is. Artsen van Harvard hebben de twee methodes vergeleken, en komen tot de conclusie dat een kortdurende kuur inderdaad niet meer urineweginfecties lijkt op te leveren.

Soms wordt een niersteen operatief verwijderd, bijvoorbeeld via een buisje dat in de flank gestoken wordt, door de huid heen tot in de nier. Deze methode brengt een risico op een bacteriële infectie met zich mee. Daarom worden er altijd uit voorzorg antibiotica gegeven. In sommige ziekenhuizen heeft men de neiging om maar flink veel te geven, om elk risico op infectie uit te sluiten. Maar overvloedig gebruik van antibiotica heeft andere nadelen, zoals groeiende resistentie van ziekteverwekkers.

De Vereniging van Amerikaanse Urologen stelt in haar richtlijn dat er redelijk sterk bewijs is dat maximaal 24 uur antibiotica genoeg is tegen infecties. Artsen van het Massachusetts General Hospital (Harvard) hebben getest of er verschillen zijn met de daar gebruikelijke, dagenlange, duur van de antibioticakuur. Ze hebben hun onderzoek uitgevoerd onder patiënten die niet eerder urineweginfecties hadden gehad.

De eerste groep, van 52 patiënten, kreeg maximaal 24 uur na de operatie antibiotica toegediend. De tweede groep, van 30 patiënten, kreeg dat vijf tot zeven dagen lang, de meesten een combinatie van twee middelen. In beide groepen kreeg een aantal patiënten koorts in de eerste drie dagen, maar bij slechts een (in de groep met de lange kuur) was sprake van bacteriegroei in een urinekweek, zonder verdere uitbreiding naar het bloed. In de eerste twee weken na de operatie hoefde geen van alle patiënten behandeld te worden voor een urineweginfectie.

De onderzoekers concluderen dat op basis van dit relatief kleine onderzoek gesteld zou kunnen worden dat het volgen van de richtlijn niet leidt tot meer infecties.

Gepubliceerd: maandag 28-09-2015
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier