Wel of niet afklemmen maakt weinig uit voor nierfunctie na nieroperatie

Door Gerard Kok 

Bij partiŽle nefrectomie wordt een gedeelte van een nier weggehaald, meestal om een tumor die zich in de nier bevindt te verwijderen. Het is vooralsnog onduidelijk welke factoren een rol spelen in het al dan niet goed functioneren van de nier na afloop van de operatie, en hoe die samenhangen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat 'ischemische modaliteit' (de wijze waarop tijdens de operatie de doorbloeding van de nier wordt geregeld) waarschijnlijk geen belangrijke factor is, hoewel dat wel werd vermoed.

De onderzoekers keken naar 347 patiŽnten die partiŽle nefrectomie hadden ondergaan. Daarbij werd gebruik gemaakt van drie ischemische modaliteiten: warme ischemie, koude ischemie, en geen ischemie. Tijdens warme ischemie is de bloedtoevoer naar de nier afgesloten, maar blijft het orgaan wel op temperatuur. Bij koude ischemie wordt de nier gekoeld. Dit is in principe beter, omdat de stofwisseling in de nier door de lage temperatuur is vertraagd, en eventuele schadelijke processen dan ook langzamer verlopen. Bij geen ischemie (nefrectomie zonder klemmen) wordt de bloedtoevoer niet onderbroken. Dat is beter voor het orgaan, maar er is wel een groter risico op groter bloedverlies. Deze wijze van opereren wordt daarom vaak met behulp van robots gedaan; een chirurg met een robotarm snijdt preciezer dan een chirurg zonder.

Uit het Amerikaanse onderzoek, waarbij de deelnemers gemiddeld drie jaar werden gevolgd, bleek echter dat de keuze voor een bepaalde ischemische modaliteit weinig gevolgen had op het functioneren van de geopereerde nier. Veel belangrijker voor het uiteindelijke resultaat bleek de complexiteit van de tumor.

Gepubliceerd: vrijdag 14-03-2014
Bron: Canadian Journal of Urology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier