Dialyserende vrouwen eten te weinig groente

Door Godelieve Gros 

Stockphoto

Amerikaanse vrouwen die dialyseren eten vaak mager en met weinig vezels. Dat is althans het beeld als zij zelf aangeven wat ze op een dag binnen krijgen. De Amerikaanse National Kidney Foundation grijpt deze onderzoeksbevindingen aan om dialyserende vrouwen, binnen hun dieet, meer fruit en groente te laten eten.


De Amerikaanse National Kidney Foundation (NKF) heeft het eetgedrag van Amerikaanse vrouwen die hemodialyse of peritoneale dialyse ondergaan onderzocht. 264 vrouwen boven de 18 jaar die minimaal drie maanden een hemodialyse of peritoneale dialysebehandeling kregen, vulden voor dit onderzoek een vragenlijst in.

De vragen uit deze lijst, een zogenaamde Food Frequency Questionnaire (FFQ), gaan over de kwaliteit van de voeding, bijvoorbeeld hoeveel vetten, vezels en vocht de vrouwen dagelijks binnenkrijgen. Dezelfde FFQ is ook gebruikt door het Women’s Health Initiative (WHI) voor een studie naar het effect van een dieet met weinig vetten, veel fruit, groente en vezels op onder andere het ontstaan van kanker bij postmenopauzale vrouwen.

De onderzoekers hebben de resultaten uit de vragenlijsten op diverse punten geanalyseerd. Zo keken ze onder andere naar geografische verschillen (de dialysebehandeling van de vrouwen vond plaats in 116 verschillende dialysecentra) en demografische verschillen (leeftijd, aantal jaren van de dialysebehandeling, etnische afkomst etc.) in relatie tot het voedingspatroon. Ook keken ze naar de relatie tussen het voedingspatroon en de Body Mass Index en het feit of er een officiële diëtist betrokken was bij de behandeling van de nierziekte.

De blanke vrouwen uit de onderzoeksgroep blijken bij het bereiden van kip vaker het vel te verwijderen dan vrouwen met een donkere huidskleur. Deze laatsten voegen weer meer vet toe bij het bereiden van voedsel dan de blanke vrouwen. De onderzoekers hebben ook andere onderlinge verschillen waargenomen. 30 tot 50% van de vrouwen gebruikt weinig vet en ook vezels eten de vrouwen te weinig : gemiddeld 10 gram per dag.

Ondanks de beperkingen van de onderzoeksmethode die geen reëel beeld van het voedingspatroon hoeft weer te geven, is met dit onderzoek voor het eerst het eetgedrag van vrouwen met een dialysebehandeling (tussen 1998 en 1999) in kaart gebracht. De gegevens uit het onderzoek kunnen worden gebruikt om nierpatiënten te stimuleren meer groente en fruit te eten, binnen de voor hen geldende richtlijnen, en hen meer bewust te maken van het belang van gezonde voedselkeuzes.

Gepubliceerd: dinsdag 11-03-2014
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier