'Sterven is eigenlijk de grootste bevrijding'

Door Redactie NierNieuws 

Vannacht is op 77-jarige leeftijd Jan Hoet overleden. Hoet was een groot kenner van hedendaagse kunst, en is beroemd geworden door alles wat hij ondernam om zo veel mogelijk mensen hiermee kennis te laten maken. Hij was hier zo succesvol in, dat hij de bijnaam 'Vlaamse kunstpaus' kreeg. Sinds hij nierkanker heeft gehad, was hij dialysepatiënt.

De man met negen levens is toch geveld. Hoewel Hoet dialyseerde en de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd was, was hij nog altijd heel actief in de kunstwereld. Hij reisde daarvoor heen en weer tussen België, waar hij het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent oprichtte, en Duitsland, waar hij ook museumdirecteur geweest is en aanzien had verworven. Afgelopen jaar was hij zelfs regelmatig in China, de dialyse moest dan maar 's nachts tussendoor. Een half jaar geleden ging dat al eens mis toen hij bij een poging het vliegtuig hiervoor te halen instortte, hij bleek een longinfectie te hebben. Hoet overleefde hartinfarcten en een hersenbloeding.

Ziekte vond hij maar niks. Hij zei daar eens over: 'Ziek zijn is vervelend, maar een zieke bezoeken is nog veel erger. Daarom moet de zieke altijd opener en genereuzer zijn dan zijn visite.' Dat loste hij op door zijn ziekenbezoek wanneer mogelijk champagne te schenken. Hoets gezondheid zat hem in de weg bij alle plannen die hij wilde uitvoeren, maar hij weigerde zich daardoor ook maar iets meer te laten beperken dan strikt noodzakelijk. Hoewel hij wel eens gezegd heeft dat 'sterven de grootste bevrijding is', was hij er ook heel stellig in dat hij zich niet als een zieke ging gedragen: 'Liever sterven op het veld dan in een bed'.

Dat laatste is hem niet gelukt, maar het heeft niet veel gescheeld.

In het najaar van 2014 zal in Oostende de manifestatie De Zee van Jan Hoet plaatsvinden, een eerbetoon aan de man die kunst naar de mensen bracht. Hij werkte hier zelf nog aan, tot vandaag zou het een 'gewone' tentoonstelling over de zee zijn. Er is een openbaar online rouwregister voor Jan Hoet geopend.

Gepubliceerd: donderdag 27-02-2014 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Wim Krijbolder
    28-02-2014 22:46

    Een prachtig mens

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier