Gifstof in zeedieren al bij lage dosis giftig voor nieren

Door Gerard Kok 

Een gif dat van nature voorkomt in schaal- en schelpdieren en geheugenverlies kan veroorzaken is mogelijk ook schadelijk voor de nieren, en misschien zelfs al bij aanzienlijk lagere concentraties. Dat blijkt uit recent onderzoek naar de gevolgen van het gif voor de nieren in onderzoeksmuizen.

Het gif in kwestie heet domoïnezuur, een neurotoxine dat zich ophoopt in schaal- en schelpdieren zoals mossels en jakobsschelpen. Het wordt geproduceerd door algen die in alle oceanen voorkomen. Het nuttigen van te veel domoïnezuur kan 'Amnesic Shellfish Poisoning' (ASP) veroorzaken; geheugenverlies als gevolg van schaal- en schelpdiervergiftiging. Verhitten breekt het zuur niet af. Om deze reden heeft de Amerikaanse Voedsel- en Waren autoriteit (FDA, Food and Drug Administration) een limiet gesteld aan de maximale hoeveelheid domoïnezuur die schaal- en schelpdieren mogen bevatten om nog geschikt te worden bevonden voor menselijke consumptie.

Omdat domoïnezuur voornamelijk via de nieren wordt uitgescheiden, besloten Amerikaanse onderzoekers eens te kijken wat voor effecten het zuur op de nieren zou kunnen hebben. Ze stelden daartoe onderzoeksmuizen bloot aan het zuur, en stelden vast dat er al ernstige schade aan de nieren van de muizen ontstond bij concentraties die het muizenequivalent vormen van wat nog ruim veilig wordt geacht voor menselijke consumptie.

Hoewel de uitkomsten van dit onderzoek nog moeten geverifieerd voor mensen, vinden de onderzoekers dat het probleem van te hoge concentraties domoïnezuur in zeevoedsel meer aandacht behoeft, en stellen ze bovendien dat de limiet waarbij consumptie nog veilig is, omlaag moet.

Gepubliceerd: donderdag 13-02-2014
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier