Zeven vragen aan internist-nefroloog Willem Jan Bos

Door Redactie NierNieuws 

Willem Jan Bos (1964) werkt sinds 2000 als internist-nefroloog in het St Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein. Hij studeerde in Groningen en specialiseerde zich in Rotterdam (Erasmus Medisch Centrum) en Amsterdam (AMC). 

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak 
Het is in deze rubriek al vaker voorbijgekomen: de combinatie van persoonlijke begeleiding en techniek, van acuut en chronisch, diep en breed.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Wanneer blijkt dat je door jouw inzet voor patiënt of familie echt iets bij hebt kunnen dragen. Met andere woorden, wanneer je ‘het verschil hebt kunnen maken’. En het minst wanneer er dingen mis gaan.  

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
In '87 – '88 heb ik bij dr. Kolff gewerkt, de uitvinder van de kunstnier. Zijn gedrevenheid om tot nieuwe oplossingen te komen, en de intense betrokkenheid bij zijn patiënten, hebben mij gevormd.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest trots
Ik ben er trots op als ik patiënten na uitgebreide voorlichting zelf een afgewogen beslissing zie maken over de behandeling die het beste in hun leven past. Ook ben ik trots als ik zie dat (co)assistenten zich ontwikkelen tot steeds betere, betrokken artsen. Verder ben ik er, als bestuurslid van de Nederlandse federatie voor Nefrologie, trots op dat per 1 januari Nefrovisie van start gaat. De start van Nefrovisie biedt de kans het kwaliteitssysteem van de nefrologie stappen verder te brengen. Tenslotte denk ik dat we met z’n allen trots kunnen zijn op het feit dat het aantal dialyserenden per 100.000 inwoners in Nederland vrijwel het laagste van alle OESO landen is, terwijl het aantal personen dat leeft met een functionerend transplantaat hoger is dan in vrijwel alle OESO landen. Dat wordt bereikt met iedereen die bij de nefrologie betrokken is, als patiënt, verpleegkundige, huisarts of als specialist!

Waar zou meer of minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Ik zou graag preciezer weten wat voor patiënt en maatschappij de belangrijkste uitkomstmaten van zorg zijn. Wat zijn de meest relevante uitkomstmaten, en wat zijn de belangrijkste factoren om die uitkomsten te beïnvloeden. Vervolgens zouden we op die punten interventiestudies moeten doen. Het zou mooi zijn als we in de nefrologie een systeem op kunnen zetten om landelijk gezamenlijke studies te doen. Samenwerkingsverbanden in de hematologie (HOVON) en gynaecologie zijn inspirerende voorbeelden. En waarnaar juist minder? Ik stel voor niet te korten op onderzoek, Nederland heeft juist meer onderzoek nodig. 

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Een geslaagde niertransplantatie is voor de individuele patiënt en voor de maatschappij de beste behandeling van nierfalen. Op dag één van mijn ministerschap zou ik dan ook transplantaties bevorderen door de donatiewet aan te passen en donatie bij leven krachtig te stimuleren. Verder zou ik op dag één beginnen te werken aan een systeem waarin gezondheid beloond wordt en niet alleen behandeling van ziekte.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Waar ik zal zijn, dat weet ik gelukkig niet. Wat zou het leven vreselijk zijn als je dat tien jaar tevoren al wist. Ik hoop dat ik ook in de toekomst patiëntenzorg, onderzoek, opleiding en bestuur (het scheppen van goede voorwaarden) kan blijven combineren.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

Gepubliceerd: woensdag 25-12-2013 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier