Natriumtekort nadelig voor behandeling nierkanker

Door Merel Dercksen 

Een tekort aan natrium vermindert het effect van de behandeling van uitgezaaide nierkanker, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is nog niet duidelijk, waar dat precies aan ligt.

Uit eerdere onderzoeken is al bekend dat een tekort aan natrium (hyponatriëmie) samengaat met een verminderde overleving bij verschillende soorten tumoren. Ook bij uitgezaaid niercelcarcinoom die behandeld wordt met immunotherapie blijkt het een voorspellende waarde te hebben. Amerikaanse wetenschappers hebben nu onderzocht wat de invloed is van het natriumgehalte van het bloed van patiënten met deze vorm van kanker, die met een 'targeted therapie' behandeld worden. Ze deden dit onderzoek binnen het International Metastatic Cell Carcinoma Database Consortium.

Vanuit 18 behandelcentra die hieraan meedoen hadden de onderzoekers de beschikking over 1.661 patiënten die een behandeling ondergingen met een mTOR-remmer (zoals bijvoorbeeld sirolimus), of een middel dat de groei van bloedvaten in de tumor remt (via de vasculaire endotheliale groeifactor, bijvoorbeeld everolimus). Een op de zeven patiënten bleek een laag natriumgehalte van het bloed te hebben: minder dan 135 mmol/l. Deze patiënten blijken in dit onderzoek veel korter te blijven leven (gemiddeld 7 versus 20 maanden), wat samengaat met dat de ziekte minder vaak onder controle komt en dat de behandeling eerder faalt.

Volgens de onderzoekers, onder leiding van dr. Toni K. Choueiri van Harvard Medical School, is dit de grootste studie in meerdere centra waaruit blijkt dat er een verband is tussen hyponatriëmie en een slechte prognose van patiënten met uitgezaaid niercelcarcinoom die met een van de in dit onderzoek betrokken therapieën worden behandeld. Maar of dat verband er is omdat patiënten met hyponatriëmie agressievere vormen van kanker hebben, of omdat ze de behandeling slechter verdragen, is nog niet duidelijk.

Gepubliceerd: vrijdag 13-12-2013
Bron: European Urology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier