Langdurig maagzuurremmers slikken geeft vitaminegebrek

Door Jeroen van Setten 

Het langer dan twee jaar slikken van maagzuurremmers kan leiden tot een tekort aan vitamine B12. En dat kan, volgens Amerikaanse onderzoekers, dan weer leiden tot bloedarmoede, neurologische problemen of dementie.

Volgens dr. Douglas A. Corley van Kaiser Permanente in Oakland, zorgen protonpompremmers en H2-receptorantagonisten ervoor dat er te weinig maagzuur overblijft om vitamine B12 goed uit het voedsel te kunnen opnemen. Corley c.s. onderzochten de medische dossiers van 25.956 volwassenen met een vitamine B12-deficiëntie. De controlegroep bestond uit 184.199 personen.

Van de patiënten met een B12-tekort had 12 procent langer dan twee jaar maagzuurremmers gebruikt. Dat was ruim anderhalf keer zoveel als in de controlegroep. De wetenschappers vonden een klein verschil tussen protonpompremmerslikkers en mensen die H2-receptorantagonisten gebruikten. Het risico op een tekort was minder uitgesproken bij de laatste groep.

Corley raadt aan bij patiënten die langer dan twee jaar maagzuurremmers slikken periodiek het vitamine B12-niveau te controleren. 'De voordelen van de maagzuurremmers moeten zorgvuldig worden afgewogen tegen de risico's. De kans op botbreuken, longontsteking, een Clostridium difficile infectie, en nu dus ook vitamine B12-deficiëntie ,' zegt hij in de New York Times.

Gepubliceerd: donderdag 12-12-2013
Bron: Journal of the American Medical Association | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier