Zeven vragen aan nefroloog Paul van der Boog
Door Redactie NierNieuws

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Het contact met mensen vind ik binnen mijn werk het mooist. Binnen de arts-patiëntrelatie probeer ik samen met mijn patiënt tot een optimale kwaliteit van leven voor hem of haar te komen. Door de patiënt centraal te stellen en goed te luisteren, kunnen de contacten heel intens zijn.
Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Ik geniet ervan als ik mensen verder kan helpen. Binnen het LUMC ben ik heel nauw betrokken bij het gecombineerde nier-pancreastransplantatieprogramma. Mensen die daarvoor in aanmerking komen hebben in de meeste gevallen van jongs af aan al diabetes. Ze worden gedurende hun leven geconfronteerd met steeds meer complicaties. Zeker wanneer de nieren ook achteruitgaan en nierfunctie vervangende behandeling nabij komt zie je dat ze met betrekking tot hun gezondheid veel inleveren. Met een gecombineerde nier-pancreastransplantatie kunnen we ze weer perspectief bieden. Ondanks dat het een heel grote ingreep is, geeft het goede resultaten. In sommige gevallen verloopt het jammer genoeg minder succesvol. Op dat soort momenten voel ik mij als zorgverlener dan wel wat machteloos en minder gelukkig.
Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Er is niet een specifieke gebeurtenis die het meeste indruk gemaakt heeft. Wat met name indruk op mij maakt is als mensen veel te verduren krijgen, maar desondanks toch vol goede moed en optimistisch blijven.
Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en waarop het minst trots
Ik heb het gevoel dat ik dicht bij mijn patiënten sta. Dit is versterkt nadat ik in 2005 Dieetinzicht.nl heb ontwikkeld. Ik ben daardoor meer vanuit het perspectief van patiënten gaan denken. Als gevolg hiervan heb ik op onze afdeling de onderzoekslijn 'Zelfmanagement' opgezet. Belangrijk voor mij daarbij is dat patiënten actief betrokken zijn bij hun behandeling. Dat betekent samen beslissingen nemen over de te volgen weg en de patiënt betrekken in de uitvoering hiervan. Op deze manier probeer ik meer gelijkwaardigheid te krijgen. De patiënt heeft meer regie en als arts vervul ik meer een coach-rol. Ik heb het gevoel dat dit me aardig goed lukt. Afgelopen week heb ik het eerste exemplaar 'Een zieke nier en nu' uit de serie 'Spreekuur Thuis' ontvangen. Dit is een boek waarin ik in gewone taal aspecten van nieren en nierziekten beschrijf. In het boek is ook een groot aantal verhalen van patiënten opgenomen. Eerlijk gezegd ben ik hier wel een beetje trots op. Waar ik minder trots op ben? Ik ben voor veel dingen enthousiast te maken en zeg snel ja. Hierdoor ben ik heel druk en schieten zaken er soms tussendoor. Als dat gebeurt vind ik dat heel vervelend.
Waar zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden
Ik zou graag zien dat er meer onderzoek gedaan wordt naar hoe mensen grip op hun ziekte en behandeling kunnen krijgen. Hoe implementeren we zelfmanagement, hoe krijgen we 'gezamenlijke besluitvorming' beter gerealiseerd in de spreekkamer, hoe maken we goede ondersteunende hulpmiddelen hiervoor, etc.. In het kader van mijn promotie heb ik onderzoek gedaan naar basale aspecten, zoals het ontrafelen hoe organen werken en ziektes ontstaan om zo tot betere behandelingen te komen. Dat blijft natuurlijk wel heel belangrijk onderzoek. Ik ben blij dat er nu een groeiende belangstelling is voor onderzoek waar aspecten als patiënt betrokkenheid en kwaliteit van leven meer op de voorgrond staan.
Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Sinds Prinsjesdag is de term participatiemaatschappij ineens 'populair' geworden: verantwoordelijkheden en taken terug leggen bij de burger: vanuit mijn optiek is dit vanuit de politiek primair bedoeld om bezuinigingen te realiseren en niet opgezet vanuit (behoud van) kwaliteit. Ik ben daardoor bang voor kwaliteitsverlies, wanneer dit vanuit deze achtergrond wordt gerealiseerd. Actieve participatie zou er meer gericht op moeten zijn om mensen krachtiger te maken. Voor patiënten geldt hierbij ze meer grip te laten krijgen op hun ziekte, zodat ze die beter kunnen integreren in hun (sociale) leven. Kwalitatief betere zorg is hierbij het uitgangspunt. Uiteindelijk zal dit ook in betaalbare zorg moeten resulteren. Als ik minister van Volksgezondheid zou zijn, zou ik bij het betaalbaar houden van de zorg het kwaliteitsaspect centraler stellen.
Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Ik houd van mijn vak als arts, dus dat wil ik zeker blijven doen. Binnen mijn huidige baan in het LUMC is het arts-zijn mooi geïntegreerd in patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en ICT. Op dit moment ben ik heel druk bezig met het ontwikkelen van e-Healthtools om de mogelijkheid van zelfmanagement te verbeteren. Dit doe ik voor een deel in het ziekenhuis en voor een deel daarbuiten, samen met mijn vrouw Hannie Piels. Ik hoop over tien jaar nog heel actief te zijn op dit gebied.
Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl
Gepubliceerd: vrijdag 06-12-2013 | Reacties (4)
Beste Paul, Laat ik beginnen dat ik erg blij en dankbaar ben om jouw als arts te mogen hebben en ervaren heb dat je er altijd was voor ons. Het mooie is dat het niet alleen je vak is maar ook je hobby geweldig, heel veel dank!
Een interessant stuk. Veel herkenbaar, over de zelfredzaamheid ect. Ben blij dat ik zijn patiënt ben.
Hallo Paul;
Geweldig deze gecombineerde transplantatie Nier/Pancreas die ik medio 2010 heb gehad.Maar net dat vervelende virus CMV wat ik erbij heb gekregen.Hoe kan zoiets en waarom komt het steeds terug in je lichaam en vooral wanneer?
Ben nu al 2x met spoed in het LUMC terecht meegekomen met alle gevolgen vandien
Zou ik hier aub eens een duidelijk antwoord op mogen krijgen van U ?
De angst zit er wel goed in bij me omdat het zeer ernstig iets is Nu pas ben ik eens goed aangesterkt.
Bedankt alvast. Gr.Anita Reinaerts
Al jaren goed bezig Paul!
Dus die 10 jaar erbij zullen opnieuw een positief verschil maken;-)