Niertransplantatie voor Duitse baby van 4 maanden

Door Dietske van der Brugge 

In mei van dit jaar is in het KfH-Kindernierenzentrum van de Medizinische Hochschule Hannover (MHH) een niertransplantatie uitgevoerd bij een baby van 4 maanden oud. In Duitsland werd niet eerder een nier getransplanteerd naar zo'n jong patiëntje.

Het meisje, Carolina, werd in januari geboren met zodanige cystenvorming dat er geen nierfunctie was. Normaal gesproken wordt bij zulke kleine kinderen met nierfalen buikspoeling ingezet als therapie. Bij Carolina is dat ook geprobeerd, maar dat leidde tot peritonitis, zodat pd verder geen optie was. Vervolgens is hemodialyse geprobeerd, hoewel dat eigenlijk geen geschikte therapie is voor baby’s. Toen dat bij de baby levensbedreigende bloeddrukschommelingen gaf tijdens de dialyse, besloten haar artsen haar als hoogurgent aan te melden bij Eurotransplant. Na elf dagen kwam er een donornier voor Carolina beschikbaar, van een overleden ouder kind.

Transplantatiechirurg Frank Lehner heeft de niertransplantatie uitgevoerd. Afgelopen week liet professor Lars Pape van het MHH weten dat de nier het ‘excellent’ doet.

In Duitsland zijn de wachttijden voor een donornier opgelopen tot 6 à 8 jaar. Het aantal donoren is er dramatisch teruggelopen, onder meer door schandalen rond oneerlijke toewijzing van organen. Voor kinderen is de gemiddelde wachttijd minder dan 2 jaar. In Duitsland wachtten in oktober 112 kinderen op een donororgaan, waarvan 55 op een nier.

Gepubliceerd: zondag 01-12-2013
Bron: Spiegel Online e.a. | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier