Risico botbreuken jonge nierpatiŽnten deels te beÔnvloeden

Door Merel Dercksen 

RIA Novosti archive, image #398877 / Vitaliy Ankov / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Kinderen met een chronische nierziekte lopen een verhoogd risico op botbreuken, vooral als ze een verhoogde spiegel van het bijschildklierhormoon PTH hebben. Fosfaatbinders lijken dan juist weer te beschermen. Ook als jonge nierpatiënten meerdere teamsporten beoefenen breken ze vaker iets dan gemiddeld, maar dat is natuurlijk geen reden om per direct met alle sporten te stoppen.

Voor kinderen met een chronische nierziekte geldt dat er meerdere factoren zijn die een gezonde botgroei in de weg staan. Denk aan een verstoorde calcium-fosfaathuishouding, en gebruik van bepaalde medicijnen. Amerikaanse onderzoekers hebben met behulp van gegevens over 537 deelnemers aan de CKiD-studie bepaald, hoeveel risico op botbreuken dat oplevert.

Aan het begin van het onderzoek waren de deelnemers gemiddeld 11 jaar oud, en 16% van hen had wel eens iets gebroken. In de gemiddeld vier jaar daarna braken 67 kinderen iets. Daarmee gebeurt dat twee tot drie keer zo vaak als bij hun gezonde leeftijdsgenootjes. Er lijkt geen verschil te zijn tussen jongens en meisjes, behalve voor kinderen van 15 jaar of ouder: dan breken vooral de jongens opvallend vaak iets. Dat zal ook met een wildere leefstijl te maken hebben. De onderzoekers zagen namelijk ook dat kinderen die meerdere teamsporten beoefenen een duidelijk verhoogd risico op breuken lopen. Maar dat betekent niet dat ze er slechter aan toe zijn dan andere nierpatiënten van hun leeftijd, ze komen gewoon vaker in aanvaring met anderen of met de grond.

Andere factoren die samengaan met een duidelijk verhoogd risico op breuken zijn onder andere een gevorderde puberteit, moeite met lopen en een hogere spiegel bijschildklierhormoon in het bloed. Aan de eerste twee is niet zo veel te doen, het laatste is beïnvloedbaar met medicijnen. Een andere beïnvloedbare factor vormen fosfaatbinders: kinderen die die gebruiken, in dit onderzoek meestal gebaseerd op calcium, lopen een lager risico op breuken.

Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2015
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier