Lachen is écht gezond (en zeer besmettelijk)

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Als ik de teksten rechts (link) uit Wikipedia goed in mij opneem, dan vraag ik mij af waarom er geen cliniclown rondloopt op een dialyseafdeling.  Want waar gelachen kan worden kan ook gehuild worden. ‘Ik lig dubbel’ en ‘ik lach me dood’, zijn uitdrukkingen die iedereen wel eens bezigt.  Een clown staat symbool voor de diepe emotie van vrolijkheid maar ook van pure droefenis. Als iemand heerlijk kan schateren, dan geniet de omgeving mee, van die pure emotie.

Ik vertel wel eens een mop aan een patiënt, waarvan ik weet dat die dat waardeert. Het mooie is dat die patiënt mij persoonlijk ook weer aanspreekt als hij of zij een mop weet die verteld moet worden. Want moppen vertellen is heel aangenaam omdat je een positieve reactie krijgt van de patiënt door een blijde lach of zelfs een schater.

Verplegen met humor vergt durf en moed. Niet iedereen is daarvan gediend en dat moet goed beseft worden. Humor is dus heel persoonlijk. Mijn ervaring is echter ook, dat ik wel eens een mop hoor van een patiënt waarvan ik het zeker niet verwacht had. Dat vind ik nog eens een verrassing. Blijkbaar is een mop vertellen soms een taboe, zeker in een ziekenhuissetting.

Laatst vertelde een patiënt, die flink ziek was en moeilijk bij stem was, mij een mop. Hij haalde dat uit het achterste puntje van zijn longen en ik kon hem moeilijk verstaan. Maar met veel moeite lukte mij dat en de clou was echt heel leuk en verrassend. Het deed hem deugd dat ik ervan genoot. En ik weet zeker dat hij ervan genoot om de mop ook aan mij te vertellen. Humor geeft een speciale band met de patiënt en lachen is ook hartstikke gezond.

Een mop vertellen, dat zouden meer mensen moeten doen, is mijn motto. Wat vindt u van deze stelling?

Gepubliceerd: woensdag 20-11-2013 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier