Zeven vragen aan medisch maatschappelijk werker Jannet Waijer

Door Redactie NierNieuws 

Jannet Waijer (1966) werkt sinds 2010 in het UMCG op de afdeling nefrologie als medisch maatschappelijk werker. Studeerde in Groningen en startte in 1996 als maatschappelijk werker bij Stichting Thuisdialyse Noord Nederland. Heeft wat uitstapjes gemaakt tussen 2005 en 2010, onder andere bij de revalidatie van het UMCG. Zet vooral in op de zelfstandigheid van de patiënt. Haar motto: de patiënt houdt de regie, tenzij hij of zij vraagt het even over te nemen.  

Waarom is medisch maatschappelijk werk op nefrologisch gebied zo’n mooi vak 
Als medisch maatschappelijk werker krijg ik de kans het leven met een beperking voor mensen iets dragelijker te maken. Uiteraard in samenspraak met de persoon in kwestie en andere collega’s. Het mooiste vind ik het, als mensen weer een gevoel van zelfstandigheid krijgen, of dat gevoel weten te behouden.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Mensen met een glimlach de deur uit laten gaan, hoe verdrietig ze ook zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de humor, het lachen, mensen lucht geeft en dus kracht om weer verder te kunnen. Ik krijg vaak heel mooie reacties. Zoals van een asielzoeker die op de nominatie voor uitzetting stond: ‘Jij zorgt er altijd voor dat ik weer een beetje lichter de deur uit ga, hoe zwaar mijn leven ook is’. En van een een 39-jarige mevrouw na een transplantatie die niet echt vlotte: ‘Je hebt het verkeerde vak gekozen… je had, hoe heet dat ook alweer, comedinogwattes moeten worden! En je bent ook geen Nederlander.' Toen ik verbaasd omkeek vulde ze aan: 'die hebben niet zoveel humor!’  

Maar soms sta ik, ogenschijnlijk, met lege handen, dat is niet altijd leuk. En toch… als het dan wel lukt mensen even te laten lachen, dan slaat de weegschaal weer door naar het positieve. Ook vind ik het lastig om te moeten zeggen dat ik iets niet kan doen of niet goed heb kunnen doen. Soms ook door mijn eigen beperkingen. Wanneer patiënten of collega’s dan hun ontevredenheid uiten, terwijl ik mijn uiterste best heb gedaan en er ook vrije uren in heb gestoken, word ik weleens mismoedig.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Deze vraag kan ik eigenlijk niet beantwoorden. Alle mensen en hun verhalen laten een indruk achter. De een anders dan de andere, maar niet meer of minder. Een uitzonderlijke gebeurtenis wil ik wel noemen. Dat was de geboorte van een jongetje bij een patiënte van me. Ze wilde mij als eerste zien na de bevalling. Ik had nog nooit zo’n volle lach van haar gezien. 

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en waarop het minst trots
Trots ben ik niet snel en ik kan nu ook niet echt iets bedenken. Blij ben ik wel af en toe en gewaardeerd voel ik me zeker als een patiënt me aanmeldt voor een rubriek als deze. Dan moet ik iets doen waardoor de patiënt aan mij denkt. Nee, trots ben ik niet, want uiteindelijk doen de patiënten het zelf, ik maak het hooguit iets dragelijker. Wacht, misschien toch… Ik ben trots op mijn simpelheid. Ik doe erg mijn best om zaken zo simpel mogelijk te laten zijn. Als dat in zeer gecompliceerde situaties dan ook lukt, ja, dan ben ik toch trots. Het minst trots ben ik wanneer ik mijn prioriteitenlijst laat beïnvloeden door patiënten of collega’s die iets meer van zichzelf laten horen dan de gemiddelde mens. Ooit heb ik gezegd, dat brutale mensen bij mij niet de hele aandacht krijgen, maar de halve. De bescheiden mensen krijgen de andere helft. Maar helaas, soms laat ik mij toch verleiden.

Waar zou meer of minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Er zou meer onderzoek gedaan moeten worden naar de winst in klinkende euro’s van het preventieve werken, zodat verzekeraars er ook meer op in willen en durven zetten. En minder naar verjongingsmiddelen. Nu wil ik niet schijnheilig doen, ik wil er ook liever jong uit blijven zien, maar ouder worden hoort bij het leven. We moeten niet eeuwig jong willen blijven. We moeten overigens ook niet eeuwig willen blijven leven, daar hoeft wat mij betreft ook niet teveel tijd en energie in gestoken te worden.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Ik weet echt niet of ik iets zou veranderen. Ik zou wel de maakbaarheid van het leven ter discussie stellen. Het 'eeuwige leven' zou niet zo heilig moeten zijn. Hoe verdrietig en zuur sommige situaties ook kunnen zijn, het is en blijft de realiteit van het leven, we gaan weer dood. Het leven wordt juist interessant door de tegenstellingen.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Daar heb ik echt geen idee van. Ik heb mijzelf, opnieuw, aangeleerd niet teveel naar morgen te kijken. Op dit moment ben ik blij met mijn baan bij het UMCG. De vrijheid van handelen, de patiënt centraal kunnen stellen, maakt dat het mij blijft boeien. Zodra ik teveel teugels ga voelen, dan ben ik weg. Mijn vak is breed, ik kan alle kanten op. Maar misschien had ik dit bij vraag 1 al moeten zeggen?


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

Gepubliceerd: maandag 11-11-2013 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Dirry Keurhorst
    26-11-2013 15:28

    Beste Jannet,

    Erg boeiend en goed verhaal van je.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier