Oorlog SyriŽ dwingt vluchtelingen tot verkoop nier

Door Merel Dercksen 

Syrische vluchtelingen zitten in Libanon in acute geldnood. Daardoor staan ze bijna te dringen om een nier te verkopen aan de deels zeer rijke autochtone bevolking en invliegende buitenlanders, schrijft Der Spiegel.

Het grootste Duitse weekblad sprak met iemand die levende donoren werft voor een groep orgaanhandelaren in Libanon. Die zegt dat nu zoveel vluchtelingen bereid zijn hun nier te verkopen om aan geld te komen, dat de prijs voor een nier op de zwarte markt al aan het dalen is. Op dit moment zou er ongeveer 7.000 dollar voor betaald worden. Klanten, die volgens de tussenpersoon uit de regio komen, maar ook uit Europa en de Verenigde Staten, betalen tussen de 12.000 en 15.000 dollar voor hun nieuwe nier.

Volgens dr. Luc Noel, specialist transplantaties bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, biedt Libanon de ideale omstandigheden voor een bloeiende handel in organen. Er zijn zowel veel zeer arme mensen, de vluchtelingen, als zeer rijke. Het land zelf is niet in oorlog en in principe bereikbaar, maar de regering oefent weinig controle uit op netwerken van orgaanhandelaren. Daardoor kunnen illegale klinieken hun gang gaan, zegt de informant van Der Spiegel. Naar eigen zeggen heeft zijn organisatie het afgelopen jaar ongeveer 150 nieren aan kapitaalkrachtige afnemers verkocht.

Gepubliceerd: dinsdag 12-11-2013
Bron: Der Spiegel | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier