Je eigen bed slaapt toch het best

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Recent heb ik weer eens een consult aangevraagd bij mijn nefroloog. Ik blijf dat bezittelijk voornaamwoord trouw omdat ik hem ooit als eerste heb ontmoet, maar ook omdat we het gemakkelijkst met hem communiceren.

U begrijpt het goed, Nanny en ik zijn, zoals meestal, weer samen op bezoek geweest. We waren op dit idee gekomen door het verhaal van een Belgische vriendin die daar ver weg in het noorden ook dialyseert. Hoewel ze zeer tevreden is met het gezondheidseffect van haar lange en nachtelijke dialyse van acht uur, tobt daarnaast ook zij helaas met onrustige nachten. Zulke onrustige nachten zijn bij ons ook niet ongewoon.

Om te beginnen wordt er rond half elf, het moment dat ik net wegsukkel, nog een keer bloeddruk gemeten, goed bedoeld 'want je weet maar nooit', maar erg storend tijdens het begroeten van de aansloffende Father Sandman. Mag je dus weer helemaal opnieuw beginnen. De dubbele aansluiting op het levensreddende filter beperkt voorts - zoals bekend - de bewegingsvrijheid nogal en laat bij onverhoedse persoonlijke acties de machine protesterend gillen. Ook zoiets verstoort natuurlijk je slaap en laat bovendien goedbedoelende infirmières opdraven, ook met enige verstoring van die gewenste nachtelijke stilte.

En als het niet je eigen machine is dan kan het ook nog altijd het apparaat zijn van een van je drie meer of minder onrustige buren. Onderschat daarbij bovendien niet de lichtvervuiling die de machines en aanliggende matig verlichte ruimtes uitstralen. In zijn totaliteit kan ik de conclusies van onze Belgische vriendin volledig onderschrijven: tevreden met het spoeleffect voor hart en bloedvaten en bijvoorbeeld bijna nooit meer kramp, maar soms de volgende dag geradbraakt wegens onrustige slaap plus toch nooit ver verwijderd katertje.

Daar zou iets aan te doen moeten zijn!

Onze vriendin heeft in samenspraak met haar nefroloog het volgende hierop gevonden. Na verscheidene maanden lang, dus acht uur, dialyseren krijgt ze gedurende een maand een kortere normale avondbehandeling. Ze wordt dan zo gedialyseerd dat de zuivering voldoende is en de bloeduitslagen goed zijn. En dus ook weer zo kort dat ze een maand lang aangename uitslaapnachten kan maken in haar eigen bed. Altijd als voorbereiding op de volgende ronde lang.

Ons overleg met de nefroloog heeft geen problemen gegeven ten aanzien van een maand lang kort dialyseren; ik gok op vijf uur per séance, zodat het verschil met de nacht van acht uren het kleinste is. Ik hoop er eind oktober aan te beginnen; dit zal door onze surveillante ('regeltante') worden georganiseerd. Het houdt Nanny en mij in blijde verwachting over het resultaat. En op zijn minst slaap ik dan weer alle nachten naast mijn geliefde, die zich daar ook erg op verheugt.

Wat betreft de lichtvervuiling hebben we geen overeenstemming bereikt. De machines worden na iedere séance van binnen en van buiten gedesinfecteerd. Een gordijntje voor het scherm zou volgens onze gesprekspartner de hygiëne niet ten goede komen. En bovendien verwees hij naar mijn zwarte masker, dat ons destijds bij het begin van de achtuurs-sessies is uitgereikt tegen die lichtvervuiling en dat goede diensten bewijst. Ik ben het met hem eens: het helpt afdoende, maar wegnemen van de bron zou nog aangenamer zijn geweest. Het was het proberen waard, nietwaar?

Ook mijn voorstel om een aantal fietsapparaten aan te schaffen die in bed kunnen worden gebruikt, zoals ik in MEANDER Amersfoort had meegemaakt - goed voor de conditie en mogelijk ook voor het inslapen - werd met de nodige scepsis ontvangen. Men kende deze apparaten wel, maar de ervaring - kennelijk van voor mijn tijd - had geleerd dat de patiënten er twee of drie keer gebruik van maakten en er vervolgens geen animo meer voor toonden. Het antwoord was weliswaar geen volmondig 'nee', maar het zou mij verbazen als er op korte termijn opeens eentje opdook in SERENA.

Voor mijn vierde vraag ten aanzien van de soms onaangenaam lage bloeddruk die ik dikwijls de dag na de dialyse heb, is mij een ordonnance verstrekt die mij op korte termijn naar de cardioloog voert.

Hierover binnenkort meer. En daarom voor nu,

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

Gepubliceerd: zaterdag 26-10-2013 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier