Rechte katheter bij peritoneale dialyse beste keus

Door Hanne Dijkstra 

Onderzoekers Martijn Hagen en Jeff Lafranca (onder) 

Recent onderzoek wijst uit dat met katheters bij peritoneale dialyse in 35% van de gevallen iets misgaat. Peritoneale dialyse, ook wel bekend als buikdialyse, biedt een effectieve behandeling bij eindstadium nierfalen, maar een langdurig succes is afhankelijk van een combinatie van factoren. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben op basis van een meta-analyse van een groot aantal gerandomiseerde onderzoeken bekeken welke 'mechanische' factoren van katheters van invloed zijn op een geslaagde behandeling.

Door de uitkomsten van de onderzoeken systematisch te beoordelen zijn Martijn Hagen en Jeff Lafranca, onder leiding van Frank Dor, tot de conclusie gekomen dat de vorm van de katheter van invloed is op de uitkomst van de behandeling. In het onderzoek vergeleken zij drie aspecten van de katheters; of het gedeelte van de katheter direct onder de huid recht of gebogen was, of de katheter een enkele of dubbele ‘cuff’ had en of de katheter in de buik gekruld of recht was.

Opmerkelijke uitkomst
Deze aspecten toetsten zij op het aantal complicaties, zoals lekkage, buikvliesontsteking en verwijdering van de katheter. Hoewel de eerste twee vergelijkingen geen noemenswaardige verschillen opleverden, bleek dat een rechte katheter een significant betere houdbaarheid had dan een gekrulde.

Deze uitkomst is opmerkelijk, omdat dit niet in de individuele studies naar voren kwam. Juist door de vergelijkende meta-analyse is het verschil zichtbaar geworden, ondanks het feit dat er geen opvallende verschillen zijn in de percentages van complicaties op zich. Het onderzoek heeft dus uitgewezen dat een rechte katheter in de buik een betere houdbaarheid heeft dan een gekrulde maar kan daar geen verklaring voor geven.

Laparoscopisch inbrengen beter
Een eerdere meta-analyse van de gebruikte operatietechniek om de katheter in te brengen kwam bovendien tot de aanvullende conclusie dat de houdbaarheid van katheters beter was bij een laparoscopisch ingebrachte katheter dan bij een katheter ingebracht tijdens een open operatie.

Hoewel er in de Nederlandse richtlijnen nog geen standaardkatheter wordt aangegeven, zou Martijn Hagen in de richtlijnen graag het advies voor een rechte katheter als standaard opgenomen zien.

Toch, zegt hij, is het mechanische aspect slechts één onderdeel van een gecompliceerd traject. ‘Het belangrijkste aspect in de behandeling van dialysepatiënten is een toegewijd team dat zorg draagt voor deze patiëntenpopulatie. Onze onderzoeksresultaten kunnen bijdragen aan meer inzicht in hoe dat toegewijde team de beste behandelingen zou kunnen bieden.’

Gepubliceerd: maandag 28-10-2013
Bron: onderzoek: Kidney International | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier