Waar was u?

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

Het werkwoord bezuinigen is mijns inziens het lelijkste woord van de afgelopen decennia. Lelijk in de zin van het woord zelf maar ook in de gevolgen ervan. Het woord bezuinigen komt mij de strot uit!!! Even grof gezegd. Ik vraag mij wel eens af wat voor een economen huishouden in Den Haag. De politiek in Den Haag mag als enige overheidsinstantie wel de boekhouding in de min laten komen terwijl alle andere overheidsinstanties op provinciaal en gemeentelijk niveau een neutraal of positief resultaat moeten laten zien.

Al jaren teert Nederland op zijn aardgasinkomsten, waar veel inwoners in Groningen nu de dupe van zijn. Ik ben geen econoom maar ik heb wel een gezond verstand dat die aardgasinkomsten niet oneindig zijn. Ook heb ik zelf thuis een gezond financieel principe, dat als je veel verdient je geld opzij moet zetten voor mindere tijden.  Al vele decennia geeft de landelijke overheid teveel geld uit waardoor de schulden alleen maar oplopen. Ja, enige jaren terug is de schuld door een hoogconjunctuur enigszins afgelost, maar veel te weinig.

Hadden we al die aardgasinkomsten niet op de spaarrekening moeten zetten! Nu wil de coalitie van VVD en PvdA in een laagconjunctuur extra bezuinigen vanwege de Europese norm van maximaal drie procent in de min op de balans. Vele economen zijn het met mij eens dat je het land niet moet kapotbezuinigen in een crisistijd van laagconjunctuur. Wat doet de coalitie? Ze stampen door en zorgen voor meer werklozen, armoede en minder kwaliteit van leven voor de chronisch zieken.

De ziekenhuizen hebben al vele jaren een efficiencykorting aan de broek. Nu moeten ze ook nog hun eigen nieuwbouw ophoesten en zorgen voor voldoende eigen vermogen om klappen op te kunnen vangen. Daarnaast moeten de ziekenhuizen meer kwaliteit gaan leveren want ze moeten concurrerend zijn vanwege de marktwerking. Waar gaat dat heen? Wie schudt parlementair Den Haag wakker? Welke boekhouder wil Den Haag helpen met hun boekhouding?

Wat betekent dit alles voor de dialyse? Met minder personeel moet hetzelfde werk worden gedaan, terwijl de zorgzwaarte alleen maar toeneemt. De dialysepatiënten zullen steeds meer zien dat verpleegkundigen langs rennen en helaas te weinig oog hebben voor de ware behoeften van de dialysepatiënten. Er wordt kwaliteit van zorg ingeleverd terwijl de overheid  juist meer kwaliteit wil zien in verband met de certificeringseisen. 

Voor al die certificeringseisen zijn weer meer medewerkers nodig die van de werkvloer afgesnoept worden om al die kwaliteit op papier te krijgen. De dialysecentra moeten daar wel aan voldoen anders zijn er consequenties aan verbonden. 'Belt u volgende week maar terug want nu is er geen tijd, neen u moet zelf uw machine opbouwen en uw prikgaatjes op uw shunt afdrukken.'

Kortom, het beleid schuurt aan alle kanten. Vorige week zaterdag was ik aanwezig bij een demonstratie tegen de nieuwe bezuinigingsplannen van onze overheid in Amsterdam. Helaas maar een 5 à 10 duizend mensen aanwezig in Amsterdam die de moeite hadden genomen om te demonstreren. Het was een vreedzame demonstratie zonder enige problemen met ons gezag. Maar een kleine 10 duizend demonstranten is te weinig om Den Haag wakker te schudden.

Waar was u toen er werd gedemonstreerd?  (Man bijt Hond)

Gepubliceerd: zondag 29-09-2013 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

 • Margot
  29-09-2013 16:58

  Ik was thuis omdat ik niet in staat ben om langer dan een paar minuten te staan.
  Mijn bijdrage aan de protesten is steeds maar weer ellenlange emails sturen aan de kamerleden die sociale zaken en gezondheidszorg in hun protefeuille hebben.
  En altijd krijg ik weer hetzelfde politieke antwoord, dat iedereen water bij de wijn moet doen en je meer een beroep moet doen op je buren, familie etc.
  Maar als ik vraag op wie ik, alleenstaand, kinderloos, buren van 70 plus die allen ziekelijk zijn en zorg aan huis hebben, familie die ůf ver weg woont ůf zelf ziek zijn, zou moeten steunen, blijft het doodstil aan de andere kant van de lijn....
  En als ik vraag hoe iemand met een stilstaand wao inkomen elk jaar maar weer een 4% huurverhoging, hogere eigen bijdrage zorgkosten ťn minder vergoedingen cq tegemoetkomingen moet opbrengen, blijft het wederom doodstil aan de andere kant van de lijn....
  In Den Haag weten ze gewoonweg niet wat er daadwerkelijk onder de mensen speelt en zijn ze elke vorm van inzicht en medeleven totaal kwijt!

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier