Spierkrampen door langdurig gebruik maagzuurremmers

Door Jeroen van Setten 

Als mensen die langdurig protonpompremmer zoals omeprazol slikken, last krijgen van spierkrampen of een verhoogde spierprikkelbaarheid (tetanie), kan er sprake zijn van een ernstig tekort aan magnesium en/of calcium. Dat meldt het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb. Het centrum heeft hierover meer dan veertig meldingen gekregen.

Protonpompremmers zijn maagzuurremmers die worden gebruikt bij klachten over het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm (refluxklachten), bij een maagzweer of als maagbeschermer bij langdurig gebruik van medicijnen die slecht zijn voor de maagwand. Veel getransplanteerden slikken protonpompremmers.

Langdurig gebruik kan, blijkt nu, leiden tot een ernstig gebrek aan magnesium. Door een tekort aan magnesium kan weer een tekort aan calcium ontstaan. Magnesium en calcium spelen een grote rol bij spiercontracties (samentrekking van spieren), waardoor bij een tekort aan deze stoffen, spierkrampen kunnen optreden.

Spierkramp kan in verschillende delen van het lichaam voorkomen, vaak in de kuiten. Maar er kan ook sprake zijn van tetanie, een syndroom dat gekenmerkt wordt door contracties van met name spieren in polsen en enkels, meestal gevolgd door krampen over het gehele lichaam.

Gepubliceerd: zondag 15-09-2013 | Reacties (3)

Reageer op dit artikel

 • KD, Zuid Holland
  29-10-2015 11:17

  Deze spierkrampen komen van B12 te kort. Maagzuur remmers remmen ook de opname van B12 en dit is ZEER gevaarlijk. Als je maagzuur remmers neemt en je hebt last van allerlei symptomen, laat dan je B12 checken.

 • Alma Senders, Eindhoven
  29-10-2015 09:26

  Ik gebruikte ook omeprazol voor een maagbreukje. Ik ben sinds kort overgestapt op Iberogast druppels, op kruidenbasis, helpt bij mij wŤl gelukkig!

 • Saskia de Vries, Gytsjerk
  10-06-2015 14:21

  Ik gebruik al zo'n 40 jaar maagzuurremmers vanwege een breukje in het middenrif. Ik heb zeer veel last van spierkrampen.Niet alleen in bene,maar ook in hals en slokdarm bijv. Zeer pijnlijk.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier