Zeven vragen aan nefroloog GŁlay Demirtaş

Door Jeroen van Setten 

GŁlay Demirtaş (1971) werkt in het Fresenius Medical Care Holiday Dialysis Center in Antalya (Turkije) als nefroloog, studeerde in Groningen† en specialiseerde zich in de interne geneeskunde en nefrologie in het AMC in Amsterdam. Na bijna vier jaar als nefroloog in Nederland werkzaam te zijn geweest, keerde ze terug naar Turkije, back to her roots. Ze beschouwt zichzelf als een Nederlandse nefroloog in een Turks jasje.

Waarom is nefrologie zoín mooi vak
Het gaat over water en zout en de verstoorde balans daartussen. Water en zout, dat zijn de belangrijkste elementen van het leven.†Zonder kunnen we niet bestaan. Dat maakt nefrologie een onmisbaar en tegelijkertijd geweldig mooi vak.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Hoe clichť het ook klinkt; tevreden patiŽnten en het gevoel dat ik iets voor hen heb kunnen betekenen waardoor ze zich beter voelen in welke zin dan ook. Dat is de zonzijde van het werk. Aan de andere kant maakt de privatisering van het zorgsysteem me ongelukkig. Soms beginnen nefrologen hier in Turkije zelfs een eigen dialysecentrum. Gelukkig is zoín situatie in Nederland nog ondenkbaar.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Er is niet ťťn ding te noemen, maar het gevoel van onmacht wanneer alles met een patiŽnt anders loopt dan het in de leerboeken staat maakt elke keer veel indruk op me. Dat bewijst me telkens weer dat iedere patiŽnt uniek is. Wat voor de een werkt, werkt soms niet voor een ander. De natuur blijft ons uitdagen.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Toen ik nog in Nederland woonde, heb ik gelukkig de gelegenheid gehad om bijna twee jaar bij Dianet te mogen werken. Hierdoor was ik in staat (nachtelijke) thuishemodialysepatiŽnten te begeleiden. Dat was toch wel iets waar veel nefrologen in Nederland weinig mee van doen hebben gehad en dat gaf mij absoluut een bijzonder gevoel. Aan de andere kant ben ik er niet bepaald trots op†dat ik maar zo weinig tijd heb besteed aan klinisch onderzoek. Een druk gezin met drie kleine kinderen runnen kon ik soms nog net combineren met mijn all-round nefroloog zijn, maar onderzoek doen zat er helaas niet in.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Er moet meer onderzoek gedaan worden naar mogelijkheden om de levensverwachting van dialysepatiŽnten die niet getransplanteerd kunnen worden te verbeteren. Je bouwt tenslotte een bijzondere band met je dialysepatiŽnten op. Als ze overlijden, kan ik er nooit aan wennen dat er weer iemand anders in dezelfde dialysestoel wordt gedialyseerd als waar vijf of soms wel tien jaar lang meneer Jan of mevrouw Janneke heeft gezeten. Die verliezen maken mij steeds weer even treurig. Ik zou niet weten waar minder onderzoek naar zou moeten worden gedaan.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Ik zie nu de gevolgen van doorgeslagen privatisering van het zorgsysteem in Turkije. Geneeskunst moet niet commercieel worden, wij zijn dokters en dat moeten we ook blijven.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Ik weet dat nachtelijke thuishemodialysepatiŽnten vaak niet op vakantie willen gaan omdat ze dan weer in een dialysecentrum moeten gaan dialyseren waar ze weer vast zitten aan dialyseshiften overdag. Dat betekent verlies van autonomie, zich minder goed voelen etc. Ik wil nachtelijke thuis/hotelhemodialyse mogelijk maken in Antalya, we hebben al plannen om het op te zetten. Hopelijk lukt dat trouwens al binnen enkele jaren en niet pas over tien jaar.†


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar†redactie@niernieuws.nl

Gepubliceerd: maandag 09-09-2013 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier