Wantrouwen doet zorgkosten stijgen

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Maandag debatteert de Tweede Kamer over patiëntveiligheid. Een onderwerp dat natuurlijk in de grond helemaal niet in het parlement thuishoort. De Kamer vergadert tenslotte ook niet over de veiligheid van mariniers, vuilnis- of timmermannen en gebruikers van een mobiele telefoon.

De VVD neemt vandaag alvast een voorschot op het debat en stelt dat bij ieder 'verdacht' overlijden een autopsie verplicht moet worden gesteld. Daarnaast vindt VVD'er Michiel van Veen dat het Openbaar Ministerie meer bevoegdheden moet krijgen omdat het 'vaak lastig is om bewijs te verzamelen'.

Mijn voorspelling voor aanstaande maandag is, dat deze voorstellen met gejuich zullen worden ontvangen. De parlementsleden denken daarmee namelijk aan te tonen dat ze de burger (i.c. de patiënt) centraal stellen en zich niet alleen bezighouden met geld.

Dat een dergelijk voorstel niets toevoegt aan de huidige situatie waarin lijkschouwing natuurlijk allang plaatsvindt als sprake is van een verdacht overlijden, hetzij omdat het protocol van het ziekenhuis het vereist, hetzij omdat artsen of nabestaanden dat vragen, dringt kennelijk niet door.

En dat uiteindelijk niemand gebaat zal zijn bij een wantrouwende overheid ziet kennelijk ook niemand in.

Gepubliceerd: zaterdag 15-06-2013 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier