Nederlandse dialysepatiŽnten krijgen vooral op dialysedagen te veel fosfaat binnen

Door Merel Dercksen 

Nederlandse hemodialysepatiënten krijgen meer fosfaat binnen met hun voeding dan de aanbevolen hoeveelheid. Dat meldt de Alliantie Voeding Gelderse Vallei op basis van eigen onderzoek op de dialyseafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De Alliantie is een samenwerkingsverband tussen dit ziekenhuis en de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit.

Fosfaat zit in veel voedingsmiddelen, maar omdat dialysepatiënten het niet kunnen uitscheiden, krijgen ze er snel te veel van binnen. Dit leidt op den duur tot vaatproblemen, atherosclerose, en daarmee een verhoogd risico op een hartaanval. De Alliantie Voeding Gelderse Vallei heeft eind 2012 een klein onderzoek uitgevoerd naar de werkelijke fosfaatinname van dialysepatiënten, onder de naam P(R)O4 kidney. Hiervoor vulden 13 patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei vijf dagen lang een voedingsdagboek in.

Gemiddeld bleken deze patiënten 1120 mg fosfaat per dag binnen te krijgen. Dat was niet gelijkmatig verdeeld over de week: op niet-dialysedagen gemiddeld 1030 mg, en op dialysedagen zelfs 1250 mg. Dat is steeds hoger dan de aanbevolen hoeveelheid, die 800 tot 1000 mg per dag bedraagt. Uit het onderzoek blijkt verder dat het fosfaat voor 31% afkomstig is uit zuivelproducten, voor 22% uit vlees, kip en vis en voor 18% uit graanproducten, zoals brood. Dit komt overeen met studies die bij gezonde volwassenen zijn uitgevoerd.

De onderzoekers dragen verschillende mogelijke verklaringen aan voor de door hen gevonden verschillen tussen dagen waarop de patiënten wel en niet dialyseren. Het is bijvoorbeeld denkbaar, dat patiënten op dialysedagen meer eten, omdat ze thuis ontbijten en vervolgens tijdens de dialyse 's ochtends weer een ontbijt krijgen. Ook veronderstellen de onderzoekers dat de patiënten tijdens de dialyse meer eten, omdat ze ervan uitgaan dat de extra (overbodige) voedingscomponenten die ze op dat moment binnenkrijgen, weer uitgespoeld worden.

Gepubliceerd: vrijdag 07-06-2013
Bron: Alliantie Voeding Gelderse Vallei | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Dave Bredewold, Wageningen
    10-06-2013 11:38

    Ik dialyseer thuis 6x8 uur s'nachts en voeg fosfaat toe aan het concentraat middels een klisma. Hoe weet ik of ik niet te veel fosfaat binnen krijg?

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier