'Zoveelste loze belofte zoutreductie door voedingsindustrie'

Door Redactie NierNieuws 

De door de vleeswarensector groots aangekondigde zoutreductie is de zoveelste loze belofte in een lange rij van pogingen van de industrie onder een noodzakelijke wettelijke regeling uit te komen. Dat vinden de Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting. Alleen via de wet kunnen consumenten er op vertrouwen dat het zoutgehalte in levensmiddelen structureel omlaag gaat. 

Bart Combee, directeur van de Consumentenbond: 'Zoutreductie staat donderdag 30 mei op de agenda van de Tweede Kamer tijdens het Algemeen Overleg Preventie. Elke keer komt, en telkens vlak voordat dit onderwerp ergens op de agenda staat, de levensmiddelenindustrie met nieuwe beloftes, waar vervolgens niets van terecht komt. Zelfregulering werkt niet in de praktijk. Wij pleiten voor wetgeving, zodat er afspraken en concrete doelstellingen worden geformuleerd voor alle sectoren.'

Nierstichtingdirecteur Tom Oostrom: 'In 2009 beloofde de vleesindustrie al dat er werk zou worden gemaakt van zoutreductie wat eind 2010 tot resultaat zou moeten leiden. Maar er is bij vleesproducten tot nu toe geen enkele vooruitgang meetbaar. En ook in andere sectoren worden loze beloftes gedaan. Alleen bij conserven en brood zijn echte resultaten geboekt.' 

Volgens Floris Italianer van de Hartstichting wordt het hoog tijd dat minister Schippers nu eindelijk haar belofte nakomt om over te gaan tot wetgeving 'als de industrie zelf niet voldoende zoutreductie zou bewerkstelligen'. 

Gepubliceerd: donderdag 23-05-2013 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier