Belgische nierpatiŽnten georganiseerd op vakantie naar Benidorm

Door Jeroen van Setten 

Nefroloog Pascale Bernaert reist mee naar Benidorm

Vijfentwintig Belgische nierpatiënten en ongeveer evenveel familieleden vertrokken vannacht op vakantie naar Benidorm. Voor hun medische begeleiding kunnen ze rekenen op hun vertrouwde nefroloog en vier gespecialiseerde verpleegkundigen. Op woensdag 29 mei wacht een welkomstcomité hen ’s middags weer op in het AZ Maria Middelares ziekenhuis.

Nierpatiëntenvereniging Scharnier, maar ook de artsen en verpleegkundigen van de dialyseafdelingen van het AZ Maria Middelares Gent en Sint-Vincentius Deinze vinden het erg belangrijk dat nierpatiënten en hun familie een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Ook reizen hoort daarbij. Maar veel nierpatiënten verlaten niet graag hun vetrouwde omgeving en zijn vaak bang om te maken te krijgen met onbekende artsen en verpleegkundigen in een andere taal.

Nierstichtingreizen zoals die in Nederland al lange tijd bestaan zijn er niet in België, maar sinds 2003 organiseert de patiëntenvereniging van de dialyse-afdeling van het AZ Maria Middelares tweejaarlijkse reizen. Ditmaal is de bestemming het Spaanse Benidorm. Voor sponsoring van deze reis organiseert vzw Scharnier een kippenfestijn in de Brielpoort te Deinze met ruim 850 deelnemers. En zo vertrokken vannacht niet minder dan 15 dialysepatiënten en 10 getransplanteerden samen met hun familie richting Benidorm. Ze zullen er genieten van een ontspannende 'vakantie op maat'.

Nefroloog en tevens voorzitter van de nierpatiëntenvereniging Pascale Bernaert en verpleegkundige Viviane De Preester namen eerder dit jaar al een kijkje op de vakantiebestemming. Ze schakelden een reisbureau met ervaring in reizen met nierpatienten in. 'Voor de kunstnierbehandelingen kunnen we in Benidorm terecht in het nabijgelegen, moderne dialysecentrum van Imed Levante. We nemen zelf geneesmiddelen, verbanden en ander specifiek verzorgingsmateriaal mee. De patiënten worden net zoals in België drie keer per week gedurende ongeveer vier uur gedialyseerd. In de resterende vrije tijd kan iedereen deelnemen aan allerlei georganiseerde uitstappen en activiteiten', aldus Bernaert.

De thuisbasis heeft dagelijks contact met de vakantiegangers. Ze worden in het ziekenhuis op campus Maria Middelares (Kortrijksesteenweg 1026 in Gent) verwacht op woensdagmiddag rond 14 u. 

Gepubliceerd: dinsdag 21-05-2013 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier