Intensieve voorlichting vergroot therapietrouw eiwitbeperkt dieet

Door Merel Dercksen 

Een normale begeleiding door een nierdiëtist helpt patiënten met chronische nierschade om de hoeveelheid eiwit in hun dagelijkse voeding te verminderen. Maar als zij intensiever onderwezen worden over dit dieet, en meer kennis opdoen, zijn ze in staat hun eiwitinname nog verder te laten dalen. Intensieve voorlichting vergroot de therapietrouw, schrijven onderzoekers uit Rio de Janeiro.

Overal ter wereld hebben chronisch nierpatiënten die nog niet hoeven te dialyseren moeite met het eiwitbeperkt dieet. Braziliaanse wetenschappers hebben twee groepen nierpatiënten met elkaar vergeleken: een groep die normale dieetvoorlichting kreeg, en een groep die een speciaal onderwijsprogramma kreeg. Alle deelnemers waren patiënten die ene behandeling kregen die erop gericht was hun resterende nierfunctie zo lang mogelijk te behouden, en in dat kader naar een diëtist verwezen werden.

Beide groepen kregen dezelfde eiwitbeperking voorgeschreven, en daarnaast een zoutbeperking, maar de intensieve groep werd gericht bijgespijkerd over dit dieet. Deze mensen hadden dus meer inzicht in het waarom van de beperkingen. Alle deelnemers werden vier maanden gevolgd. De onderzoekers keken zowel naar het percentage patiënten in beide groepen dat erin slaagde zich aan een eiwitbeperking te houden, als naar een eventuele vermindering van de eiwitinname in die vier maanden tijd.

Het percentage patiënten dat zich aan het eiwitbeperkte dieet wist te houden, was in de twee groepen verschillend, maar dat verschil was niet significant. Wel zagen de onderzoekers een grotere afname in de hoeveelheid eiwit die de patiënten per dag binnen kregen in de groep die de intensieve voorlichting had gekregen. Zij wisten hun eiwitinname twee keer zo sterk te verlagen als de groep die de normale dieetbegeleiding had gekregen.

Gepubliceerd: vrijdag 03-05-2013
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier