Eerste Franse kettingtransplantatie op zijn vroegst dit najaar

Door Jeroen van Setten 

Sinds 7 juli 2011 staat de Franse wet cross-overtransplantaties of kettingtransplantaties van nieren toe. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen, maar volgens de Quotidien du Médecin gaat het dit jaar misschien gebeuren. Niet in het voorjaar, zoals door velen gehoopt, maar wellicht wel in de herfst van 2013, hoewel zelfs dat niet zeker is. De Fransen verwachten door het complexe systeem een toename van het aantal transplantaties met 50 à 100 per jaar.

In Frankrijk ligt het percentage levende orgaandonaties op dit moment op twaalf. Dat is aanmerkelijk meer dan een paar jaar geleden, maar bijvoorbeeld in Nederland is dat meer dan vijftig procent. Dr. Marie Thuong-Guyot uit St Denis werkt nu aan het vinden van 50 paren, volgens haar noodzakelijk voor een succesvolle ketting. Op dit moment zijn 44 koppels geïdentficeerd waarbinnen op zijn vroegst dit najaar de eerste kettingtransplantatie zal plaatsvinden. 

Thuong verwacht dat na de eerste keer elke drie à vier maanden wel een kettingtransplantatie zal kunnen plaatsvinden, waarmee gemiddeld tussen de tien en dertig mensen kunnen worden geholpen. 'Mits goed ondersteund, betekent dit een doorbraak voor patiënten die wachten op transplantatie,' zegt Thuong. Maar ze wijst vooral  op de weerstanden die er bestaan, in de eerste plaats onder professionals. Vooral de ethische vragen beschouwen ze vaak als heel tijdrovend.

Dat de eerste kettingtransplantatie relatief lang op zich laat wachten, komt in de ogen van Thuong vooral doordat de procedure gecompliceerd is en veel eist van de betrokken overheidsinstantie waavoor zij werkzaam is.

Gepubliceerd: maandag 22-04-2013
Bron: Le Quotidien du Mťdecin | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Brenda de Coninck
    22-04-2013 10:15

    Er bestaat weerstand onder de professionals om mensen te helpen? Ethische bezwaren? Ik ben heel benieuwd wat deze professionals tegenhoudt om aan deze kettingtransplantatie mee te doen.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier