Helaas: tuinbonen werken niet als plasmiddel

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers van de†Vanderbilt University School of Medicine (Nashville, Verenigde Staten) hadden een idee: het eten van tuinbonen zou er wel eens voor kunnen zorgen dat mensen meer natrium en vocht gaan uitplassen, en zo werken als een soort natuurlijke plaspil. Helaas, het werkt niet.

Tuinbonen (Vicia faba) bevatten†dihydroxyfenylalanine, ook wel bekend als dopa. Bij mensen speelt het een rol in de aanmaak van catecholaminen, waaronder dopamine en noradrenaline. Wanneer mensen een lage of gemiddelde dosering dopamine toegediend krijgen, neemt de doorbloeding van de nieren toe doordat de bloedvaten in de nieren wijder worden. Hierdoor neemt de uitscheiding van natrium en vocht ook toe: je plast meer. Bij een hogere dosering is het effect anders: eerst begint de bloeddruk te stijgen en bij een zeer hoge dosering neemt de doorbloeding van de nieren weer af.

De Amerikaanse onderzoekers redeneerden als volgt: de dopa uit tuinbonen zou de hoeveelheid dopamine in het bloed van proefpersonen kunnen verhogen, met een verhoogde natriumuitscheiding tot gevolg. Tuinbonen zouden dan als een natuurlijk diureticum kunnen werken.

Om te onderzoeken of dit echt zo is, hebben ze een onderzoekje gedaan met 13 gezonde vrijwilligers. Op dag 1 kregen deze vrijwilligers een dieet met een bekende hoeveelheid natrium. Op dag twee ook, en aten ze bovendien tuinbonen. Op vier momenten na een maaltijd namen de onderzoekers bloed af van de vrijwilligers, en drie keer een urinemonster.

Een uur nadat de deelnemers tuinbonen hadden gegeten was de hoeveelheid dopa in hun bloed aanzienlijk gestegen, met ongeveer een factor zeven, en dit bleef gedurende in elk geval zes uur verhoogd. De hoeveelheid dopamine in het bloed steeg zelfs met bijna een factor 15. Ook de uitscheiding van dopamine met de urine nam toe, vergeleken met na het controledieet zonder tuinbonen. Maar, anders dan de onderzoekers verwachtten, ging dat gepaard met een verminderde uitscheiding van natrium met de urine.

Het onvermogen van tuinbonen om de uitscheiding van natrium met de urine te verhogen, kan een indicatie zijn dat de concentratie dopa in commercieel verkrijgbare tuinbonen onvoldoende is om de aanmaak van dopamine hiertoe te†stimuleren. In elk geval niet, wanneer tuinbonen worden toegevoegd aan een gemiddeld-zout dieet bij gezonde vrijwilligers, concluderen de onderzoekers.

Gepubliceerd: maandag 08-04-2013
Bron: American Journal of Clinical Nutrition | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

 • Jan Mucha, Hoensbroek
  08-04-2013 07:35

  Thee van paardenbloemen is een natuurlijke manier om meer te kunnen plassen. Maar je moet ze natuurlijk niet plukken waar gespoten is met onkruidbestrijdingsmiddelen.Daarnaast is solidago een natuurproduct voor een goede vochtbalans en vochthuishouding.
  Het is jammer dat er binnen de medische wereld alleen in chemische oplossingen wordt gedacht. Wist U dat er in Nederland bepaalde natuurgeneesmiddelen niet meer mogen worden verkocht omdat ze te goed werken.
  Lang leve de pillenindustrie! Maar gelukkig is de situatie in Duitsland anders. In Duitsland zijn alle natuurproducten met genezende werking overal verkrijgbaar. Het is de moeite waard om je als nierdialysepatiŽnt eens goed te informeren, onze nieren werken dan wel niet meer maar wat na een transplantatie?
  Lees voor de aardigheid eens de bijsluiters van de medicijnen die U als nierdialysepatiŽnt gebruikt en probeer daar eens met Uw nefroloog of nefrologe over te praten. Wens U veel succes.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier